Stacks Image 75234
.

.
VATTENMAGASINET VID DEN SEMIÖVERGIVNA ANDELSBYN DIONYSOS RESORT

.

Stacks Image 75240

Satelitbild på den till största delen övergivna Dionysos Resort, Sitia Kreta från Google Maps.
.

Stacks Image 75244

Ett gated community, semesterbyn Dionysos Resort.
.

Inte långt från Agia Fotia ligger den semiövergivna semesterbyn Dionysos Authentic Resort & Village. Den byggdes som andelslägenheter och det mesta såldes ut. Det visade sig vara lite fuskbygge, lite spekulation och lite grekisk ”nästan färdig”. Området lever, här bor folk, men i mindre än varannan lägenhet. Jag blev inbjuden till en lägenhet där ägarfamiljen beklagade sig över framförallt ukrainare och ryssar som köpt andelar men aldrig varit här. Här blandades välskötta radhus med mossbeväxta grannhus och vildvuxna trädgårdstäppor.
.

Swimmingpoolen i mitten var däremot i gott skick, den hyrdes av Sitia kommun (eller vad det heter på grekiska) och användes som publik kommunal swimmingpool till skolungdomar och sportutövare. Polerna nere vid stranden var däremot i ett bedrövligt skick. Framtiden för denna ”by” kan gå åt två hål, mer liv i luckan, uthyrda, sålda och bebodda lägenheter, eller fortsatt dränering på gäster och rika östeuropéer som tror sig gjort en god investering men vid sitt första besök, om det blir av inser att man är andelsägare i en övergiven by.
.

Stacks Image 75255

.
En isolerad civilisation i ett klippigt torrt landskap. Badstrand? Nej, Affärer? Nej, boende? Jo, några stycken.
.

Stacks Image 75266

.
Den nästan färdiga sportplatsen.
.

Stacks Image 75261

.
Ny innebörd av Beachbasket.
.

Stacks Image 75270

1 km från Dionysos Resort, men vad är det?
.

Stacks Image 75274

En grekisk månbas på Kreta?
.

Stacks Image 75283

Med stigande volym turister krävs också en anpassning av infrastrukturen, på gångavstånd från andelsbyn Dionysos låg en byggnad uppe på en klippa och såg på avstånd ut som ett nybyggt tempel i klassisk stil. Efter att passerat halvfärdiga tennisbanor, halvbyggda garage och något som förmodas vara början på ett köpcentrum gick jag vidare på en stenig väg och kom fram till templet.

Det visade sig vara två vattenmagasin bestående av två cisterner. Ingen av de öbor, kretiner jag talade med visste något om detta vattenmagasin, ingen hade heller gjort sig besväret att ta sig dit.
.

.
Så det är mina spekulationer som får bli den enda grunden till historien om detta övergivna magasin. Kreta liksom många andra delar av Grekland är fullt av halvfärdiga byggprojekt.

Kapital som bokstavligen plöjts ner i marken och som aldrig kommer att ge någon avkastning. Ett gigantiskt slöseri med alla resurser som gått åt för att bygga halvfärdiga drömmar.
.

Stacks Image 75287
-
Stacks Image 75294

I det norra magasinet fanns en klar brunaktig vätska i magasinets botten, förmodligen rent vatten förutom de brunfärgade mikroorganismer som bosatt sig i vätskan
.
.

Stacks Image 75305


.

Stacks Image 75300


.

.
.

Stacks Image 75311

.
Södra magasinet saknade vatten, man fick låta ögonen njuta av det blå salta Medelhavet. Dricksvatten finns som bekant på flaska.
.

Stacks Image 75322

Men om turistexpansionen uteblir för att hotellen inte blir färdigbyggda, så är det inte heller någon mening med att bygga vattenmagasin och annan infrastruktur till icke existerande turister. Magasinet ligger ca en kilometer från andelsbyn Dionysos Resort och ingen annan bebyggelse finns i närheten. Det finns vatten i Dionysos Resort, bland annat är den av kommunen hyrda polen fylld av rent vatten.
.
.

Stacks Image 75317

Men det är ingen vild gissning att det ofärdiga hotellet och det avstannade bygget av Dionysos Resort varit anledningen till att utöka vattendistributionskapaciteten. När sedan efterfrågan på större volymer vatten uteblir avstannar även bygget av vattenmagasinet. Istället dras nya rör och Dionysos Resort kopplas in på existerande VA-nät.

.

.

Stacks Image 75335

.
Hade materialet varit annat hade detta kunnat vara ett antikt grekiskt tempel
.

Stacks Image 75330

.
Dionysos Resort får sitt vatten från annat vattenmagasin. Själv lämnar jag magasinet och tar mig till Sitia för lite god mat, mineralvatten, öl och vin.
.

.
Hur länge en naken betongbyggnad kan stå utan att tappa värde går det att spekulera i, men när armeringsjärnen rostar och spräcker den halvtaskigt gjutna betongen påbörjas nedbrytningsprocessen. Troligtvis är det för långt gånget och magasinet kommer att brytas ner, betongflisa för betongflisa, armeringsjärn
.

.
magasinet kommer att brytas ner, betongflisa för betongflisa, armeringsjärn för armeringsjärn och i motsats till Greklands historiska arv kommer ingen att bry sig om att bevara dagens övergivna, misslyckade byggen.

.

Stacks Image 75346

.

Stacks Image 72480
Stacks Image 72483
Stacks Image 72486
Stacks Image 72489