Stacks Image 184519

STRUMPFABRIKEN KNISLINGE

Stacks Image 35927

Färgglad oskyldig reklam. Med dagens ögon (2009) får man säga att det är en bedrift att visa strumpbyxor och kvinnoben utan att anspela på sexualitet.I Knislinge beläget i Göingebygden en gång gammal snapphanemark var damerna garanterat väldressade på benen åtminstone fram till tekokrisen och av resterande bokföringsmaterial att döma några år till. Tyvärr är allt mekaniskt som kan relateras till strumptillverkningen borta, byggnaden idag är ett sammelsurium av garage, tillhåll och förfallen industri.
.

Förhandsbeställ boken
Som fjärde kapitel av nio berättas om hur den sydsvenska textil och läderindustrin utvecklades och om hur den globaliserade världen konkurrerade ut stora delar av den dyra svenska industrin, i boken
SKÅNES GLÖMDA RUM
-det industriella välståndets ruiner.


208 sidor, 250 bilder, 300x210 mm. Boken trycks i Sverige, i Malmö. I bokhandeln kommer priset att vara strax över 300 kronor, du kan
förhandsboka den här för 175 kronor.

Text och bild Calle Bergendorff, ges ut på förlag Grad & Kägel.

Förhandsbeställ här

Stacks Image 184526
Stacks Image 1241

Välkommen in, här är vi inte så noga med vem vi släpper innanför dörren.

Det är i alla fall inte svårt att ta sig in, den senare tillbyggda entrén gapar vidöppen och lokala förmågor har underlättat för upptäckaren att ta sig in, tyvärr har samma förmågor eller likasinnade förstört det mesta som kunde vara värt att uppleva.
.

Stacks Image 1245

Revisorns mardröm eller konkursförvaltarens dröm?.

För den intresserade finns det mesta av bokföringen kvar även om den inte är i den ordning och skick skatteverket skulle önska sig, men inne i kontorsdelen kan den tekniska utvecklingen följas, från emaljerade mekaniska räknemaskiner, FACIT förstås fram till de första skrivmaskinerna med skrivkula.
.

Stacks Image 52981

I de hallar där tillverkningen en gång skett har någon i bildform berättat bygdens historia.
.

Stacks Image 1249

Än står Huvudbyggnadens gavel upp och vittnar om svunna tider, men av lokalpressen att döma är tiden utmätt och kommunen ska bekosta rivningen av "strumpan"
.

Stacks Image 1255

Dame rosa, Dame röd och Dame grön och en hund
.

Stacks Image 1259

BP även det något som upphört att existera i vårt land för länge sedan.
.

Stacks Image 52975

Så ska du sätta på dig jobbaresviden,
ska ta kortet och stämpla in tiden.Svensk tekoindustri har hundraåriga anor, den var bland det första som dök upp under industrialismen och bland det första som konkurrerades ut av sömmerskor i Portugal, Tjeckoslovakien och senare Asien.
.

Stacks Image 1269

Huvudbyggnaden vittnar om dåtidens industriarkitektur, det var bättre förr, ju förr desto bättre.

R
Strumpfabriken revs i början av september 2011

.

Stacks Image 1364
Stacks Image 1358
Stacks Image 1360
Stacks Image 1362