Stacks Image 2632

COLD STORES MALMÖ HAMN
Stacks Image 234875

Det står ett betongfundament för en luftvärnspjäs på taket på den höga byggnaden ute vid Järnkajen i Malmös Industrihamn. Inte så konstigt, den byggdes krigsåren 1943-44 mitt under brinnande krig. När den för sin tid välisolerade byggnaden var färdigbyggd var den Skandinaviens största kyl- och fryshus. Då var det Sydsvenska Kylhus AB, senare Cold Stores som huserade i lokalerna. Här inne styckades, packades och förvarades allt inom charkuteribranschen, allt utom slakt ingick i husets verksamhet.
.

Stacks Image 237102

Cold Stores en koloss i betong, eternit och tjärad wellpapp

Senare har Samfood huserat i huset med liknande verksamhet tills DB Schenker tog över huset, men då var Samfood redan uppköpt och sammanslaget ett antal gånger så att resterande Samfoodverksamhet blev som en blandfärs till stoppad korv och den mergingfärsen slutade för Samfoods del efter lite omvägar i Atrias korvar.

.

Stacks Image 2735

Lägst uppe på taket står ett massivt betongfundament till ett skjutdon som var placerat där för att skydda hamninloppet till Malmö Hamn anno 1944

DB Schenker sysslar både med vanlig transport, dvs. sådan som håller utomhustemperatur samt kyl- och frystransporter i varierande temperatur de senare med det gemensamt att det är avsevärt kallare inne i lasten än vad det är utanför.
.

Stacks Image 2739

Snygg utsikt vi har Börje, ja men jag börjar bli trött på den jag har sett på den dag och natt i 70 år, dessutom fryser jag om nacken

Även om DB Schenker är statsägt av DB (Deutsche Bahnen, Tyska statens Järnväg) så ska verksamheten gå med vinst. Då är ett 70-årigt fryshus med dåtidens isolering som består av flera lager med tjärad wellpapp innanför den eternitklädda betongfasaden ingen bra affär! Speciellt inte när anläggningens kylmedium under olyckliga omständigheter har kapacitet att ta död på 120 städer av Malmös storlek. Fast Malmöbor är väl i det avseende som alla andra, de kan bara dö en gång, men i den samlade riskbedömningen av byggnaden var väl redan "en gång" skäl nog att upphöra med verksamheten, när sedan elräkningen till den gamla kylanläggningen ska betalas fans det ett skäl till.
.

Stacks Image 2743

Charkuterimiljö så som jag föreställer mig den

Tro nu inte att byggnaden är övergiven och står och inväntar förfall innan tänkbara rivningsbeslut. Även om isoleringen har tjänat ut sitt syfte och inte duger till fryshus så är det ett stort och stabilt bygge. Som fryshus är det uttjänt men med tanke på att taket en gång kunde bära upp en luftvärnspjäs som skulle skydda Malmös dåvarande hamninlopp så inser man att väggarna inte bara står upp av den tjärade wellpappen.
.

Stacks Image 2747

Notera luckan ovanför porten här gick de kedjehängda krokarna med djurkroppar

På de två nedre planen är det uthyrt och nuvarande ägare har för avsikt att utnyttja husets inneboende kvaliteter och karaktär och hyra ut det både som lager och bygga en restaurang på övre plan. Att öppna upp de översta våningarna och glasa in delar av fasaden skulle bjuda på spännande utsikt a la storstadshamn, Öresundsbro, Köpenhamn, och Kastrup.
.

Stacks Image 2751

Nu är det tyst här, en gång i tiden var detta hjärtat i Skandinaviens största fryshus

Byggnaden har stått i den elaka saltvattensmiljön i ständig Öresundsblåst i 70 år med följd att eternitfasaden har ändrat färg och att den tekniska utvecklingen och nya isoleringsmaterial gjort den obsolet som kylhus. Men från nuvarande träda kommer de kylslagna lokalerna väckas till liv igen, när de nu tomma ammoniakrören avlägsnats eller polerats upp.
.

Stacks Image 245003

Det är något visst med maskinrum, rör och analoga mätare

Slutligen ett STORT tack till Lars-Göran och Amanda som tog sig tid att visa oss runt i denna jättebyggnad och vars trevliga bemötande vi verkligen uppskattade.

P.S.
De sista åren under byggnadens liv som fryshus kunde man köpa Malmös godaste korv här i den sydvästra hörnan på Carnex. Inne på Carnex fanns också en liten grill, så för den som orkade ta sig omvägen ut till Järnkajen vid industrihamnen i Malmö bjöds på en gastronomisk korvupplevelse med bröd för 15 kronor. Väl värd en omväg.
.

Stacks Image 245048
Visst ser den kraftigt ut, en kompressor för ett större kylskåp och bullrat har den säkert också gjort KOMPRESSOR 11 R22 80 kg
Stacks Image 245052
Stacks Image 245056
….
Stacks Image 271734
Stacks Image 271737
Stacks Image 271740
Stacks Image 271743