Stacks Image 1218

PANSARKASERNERNA I BERNAU, BERLIN
Stacks Image 35927

En dragning åt det kyrkliga. Är det bara måleri eller anas ett budskap till den okristna sovjetmakten? Ståtligt är det

Det byggdes naturligtvis av nazisterna, den jättelika kasern anläggningen i Bernau. Kriget förlorades och Röda Arme tog över. Innan det slutade sina dagar som en av de mest magnifika moderna ruiner jag besökt fick det fungera som högkvarter år Röda Armens pansarförband i hela Östeuropa, med fokus på DDR naturligtvis. Mellan åren 1990 till 1994 tömdes byggnaderna på f.d. sovjetsoldater som nu tillhörde olika nationer, beroende på vart de rekryterats ifrån, nu skulle de hem till sina nya hemländer.
.

100 2

Stacks Image 1241

Röda stjärnan är inte så röd och gyllene är den inte heller, järnoxidfärgad!

(
https://en.wikipedia.org/wiki/90th_Guards_Tank_Division )
Det är historien om en byggnad, men ännu mer historien om 90e sovjetiska pansarförbandet. Det var en mycket kort tid det 1000-åriga riket existerade. Man byggde stora och pampiga byggnadskomplex och som den totalitära stat det var byggdes mycket för militärt bruk. I Bernau byggdes en militärakademi, stora kaserner, pampiga och moderna storslagna byggnader. Här skulle det utbildas soldater och här rustades för det krig som Tyskland inte fick rusta för. Men den tidsperioden var kort.
.

Stacks Image 1245

I husets genomgående port

Det gick åt många stridsvagnar och pansarfordon under det fosterländska kriget, 90e ingick i andra förband, fick namn och nummer utbytt med gjorde vad det var ålagt att göra mot Nazitysklands krigsmakt. Man var med och intog Berlin och när man väl var där stannade man kvar. Eftersom den stora tyska kasernen i Bernau var kvar i någorlunda gott skick flyttade man helt enkelt in där och gjorde sig hemmastadd för den ockupation, eller som man själv uttryckte det, för det beskydd man erbjöd mot kapitalets imperialister. Det var nu byggnaden kom till användning, i ett halvsekel skulle den fungera som militärakademi åt Sovjetiska soldater och officerare stationerade i DDR, den skulle bli Sovjetarméns centrala enhet för pansadrivna förband i DDR och här skulle såväl KGB som de inbjudna STASI poliserna få en del av sin utbildning.
.

Stacks Image 52981

I en av flyglarna, våning efter våning, det ser likadant ut

I Området som ligger i Berlins tätbebyggda utkant Bernau mäter i grova tal 1 000 x 2 000 meter så här var plats till det mesta innanför taggtråden. Övningar med pansarvagnarna skedde förmodligen på fälten långt utanför staden. Härifrån skulle den militära ledningen agera om det blev skarpt läge mot fienden i Västberlin.

Men när Moder Ryssland som ännu hette Sovjetunionen upphörde att existera, när DDR upphör och blivit en del av Västtyskland, när alla Warszawapaktens medlemsländer inte längre lydde under Sovjets röda flagga spelade kasernerna ut sin roll. Under tre år 1990 – 1993 tömdes området på allt militärt material och soldaterna tog sig österut till sina nya hemländer.
.

Stacks Image 1249

Gångar mellan huskropparna var dt på sina ställen.

För inte så länge sedan var spåren från röda Armens närvaro påtaglig, massor med skyltar och väggmålade budskap på ryska med kyrilliska bokstäver gav nödvändig upplysning på väggarna om antingen ”folkmoral och den rätta läran, eller angav bara riktningen till vart matsalen och toaletterna låg. Men nostalgijägare som samlar på souvenirer från ”den sovjetiska tiden” d.v.s. kalla kriget har plockat med sig det mesta av värde och nyare målare med sprayburken i hand har målat över det resterande av de synliga spåren från Röda Armens närvaro här.

Den som var här för 10 år sedan kunde fortfarande se Pravda och bilder på Gorbachov ligga på golvet bland döda möss och en död räv. Men allt av intresse har försvunnit.
.

Stacks Image 1255

och så här såg de ut från insidan

Efter 1945 togs Nazisternas stora kasern över och blev 90e sovjetiska pansardivisionen. Här befann sig den högsta militära ledningen för sovjetiska pansartrupper i DDR. Ibland kallas detta område också för Sovjetiska militärakademin Bernau, så man kan förmoda att här förekom högre militär utbildning också.
.

Stacks Image 1259

Trappan ner

Att ta sig in var inte så svårt, hål i staket och fallna murar, värre var björnbärssnår och brännässlor större än jag tidigare sett. Vid centralbyggnadens mitt stoltserar fortfarande Sovjets femuddiga stjärna, troligtvis för svår att ta med sig för de souvenirjägare som tömt platsen på det mesta av sovjetiska artefakter.

På samma huvudbyggnad, till vänster nedanför sovjetstjärnan har någon gjort en målning som är uppskattningsvis åtta meter hög, en modern variant av Jungfru Maria och en fullvuxen Jesus, eller om kvinnan med glorian föreställer någon annan, döm själv.
.

Stacks Image 52975

Hobbymarxisterna har ännu inte get upp, undrar vad som menas?

Den en gång välskötta, militärt strikta parken och planteringen är efter 20 år i orört tillstånd en variant på djungel av ogräs. Björkarna härjar fritt och täcker två av tre våningar på huvudbyggnaden. På sina ställen ovanför de stora fönstren har fasadteglet fallit bort och blottar en väl dimensionerad betongvägg.
.

Stacks Image 1269

Insidan avslöjar hur enormt stor byggnaden är, byggnaden är ”bara” tre våningar hög men takhöjden är uppskattningsvis fyra meter per våningsplan och fönstren är proportionellt stora. På håll luras ögat att se byggnaden som ett ”vanligt” treplanshus, när man stiger in i huset förstår man att det är byggt för att individen ska känna sig liten, en arkitektur som tilltalar auktoritära diktaturer och sådana har den här byggnaden tjänat från sin födsel fram till 1993.

100 2

100 2

Stacks Image 92543

.

Stacks Image 92547
Stacks Image 92536

.

Stacks Image 92540