Stacks Image 75054

100 2
VILLA BALTIC I KÜHLUNGSBORN

.

Stacks Image 74846

Villa Baltic, De sista hundra årens tyska historia ur en enda byggnads perspektiv.
.

Stacks Image 74850

Tog en promenad i Kühlungsborn på kvällen efter en god Pizza och en ännu godare tysk öl. Det var då jag insåg att jag skulle stanna några timmar till i Kühlungsborn nästa dag.

Från sommarvistelse för judiska konstnärer och akademiker till flyktingboende hundra år senare. De senaste hundra årens tyska historia berättad av en byggnad

All information och historia om Villa Baltic har jag hittat från Wikipedia och en artikel från Nord Deutsche Rundfunk NDR daterad 2014. Berättelsen från besöket augusti 2018 är min egen, liksom bilderna.
.

Stacks Image 74854

Neo-barock stil kallas det, helt ok som sommarvistelse

Det står ”CAFÉ BALTIC BAR” målat med stora bokstäver på den pelarburna terrassen mot havet. Men Café och bar känns lite anspråkslöst för den här byggnaden som snarare skulle kunnat vara femstjärnig restaurang eller ett premiumpensionat för riktigt välbeställda. Men nu står denna jättevilla i neo-barock stil som ett tveksamt exempel på om det är värt att bekosta en renovering eller om kulturskatten ska falla till marken av sin egen tyngd och eget förfall.
.

Stacks Image 74873

Ska det gå semesternjutare här igen? eller var flyktingarna de sista som bodde här?
.

Stacks Image 74877

Dags att krypa in dörren var låst, men.
.

Stacks Image 74881
Stacks Image 74860

Baksidan innåt land är mer anspråkslös men är praktfull och i bättre skick aä framsidan
.

Stacks Image 74864

Den mindre anspråksfulla trappan, förmodligen avsedd för tjänstefolket.
.

Stacks Image 74868

Glastaket ovanför entrehallen är husets mest dominerande inslag.
.
Omgivningarna skäms inte heller för sig, när alla andra pensionat här erbjuder trädgårdar för gästernas frukost och kvällsmat ståtar Villa Baltica med en slottspark som bjuder på stora öppna ytor som i storlek överträffar en mindre stadspark fast med ett läge som går utöver det mesta.

.

Stacks Image 74885

Det snålades inte på material och utrymmen då det byggdes, betänk att fönstret är drygt hundra år gammalt.
.

Stacks Image 74889

I de flesta utrymmen låg madrasser, täcken läroböcker i tyska mm. Här har varit flyktingförläggning de senare åren.
.

Stacks Image 74900

Mer madrasser i nästa rum.

Stacks Image 74904
Stacks Image 74895

Madrasser undanstoppade i varje hörna

”Den sällsamt sköna byggnaden, den exceptionellt magnifika parken ända nere vid havet erbjuder bästa tänkbara möjligheter för rekreation för de trötta nerverna hos intellektuella arbetare.” Ovanstående är en förenklad översättning från en tidskrift utgiven av Berlins Högskola för studier i Judendom daterad 1930 …… och vi vet ju vad som hände 1933, här anas orosmolnen för oss som har facit i hand. Villa Baltics historia är som ett koncentrat av den tysk-judiska, tysk-tyska historien och berättar om förgänglighet, tvångsflytt, expropriering, glömska, nystart, förfall och flyktingkris.
.

.

Stacks Image 74908

Förfallet, vandaliserat, först av hemvändande sovjetsoldater 1946/48. Renoverat därefter för att sedan förfalla efter Die Wende 1990/94

Det har gått 85 år sedan Nazisterna tog makten i Tyskland, det har gått drygt 70 år sedan krigsslutet och snart 30 år sedan östblocket imploderade. Men Villa Baltic står kvar trots bristande underhåll och misskötsel i ungefär 30 år. Närmsta granne några hundra meter österut är en större Lidl butik som inte förmår konkurrera eller ens störa det estetiska intrycket slottsparken fortfarande utstrålar.
.

VILLA BALTIC 1910-1936

1910 påbörjades bygget och stod klart två år senare, Alfred Krause hette byggmästaren och Villa Baltic var beställt av den i Berlin boende judiske advokatfamiljen Wilhelm och Margarete Hausmann

.

Stacks Image 74921
Stacks Image 74914

Tjänstefolkstrappan med ett skrikande rött räcke.

Margarete Hausmann som var barnlös avled redan 1929 och genom sitt testamente inrättades 1931 en stiftelse till förmån för fattiga judiska akademiker och konstnärer, så stora delar av huset inrättades som sommarvistelse till studenter. Första året kom 104 judiska gäster till Villa Baltic där de för fem Reichmark erbjöds husrum och koscheranrättad mat.
.

Området där Villa Baltic ligger kallades dåförtiden Arendsee, - men det finns ingen sjö som bär det namnet. Men de som skickade vykort därifrån judifierade namnet och skrev oftast hälsningar från Aronsee. Ahrendsee införlivades så småningom i Kühlungsborn och av det namnet återstår endast ett gatunamn. Livet i Arendsee gick behagligt vidare och några få somrar var det möjligt att njuta av tillvaron så som det var tänkt.

Man kan med historiens ögon se tillbaka och konstatera att Villa Baltic byggdes och etablerades i helt fel tid med hänsyn till de förändringar världen genomgick och vad som skulle ske framöver
.

Stacks Image 74925

De stenklädda väggarna ger ett alltför modern intryck, likt västvärldens neo-pråliga yuppie tidevarv sent 80-tal

JOSEPH GOEBBELS STIFTELSE FÖR SCENSKAPARE 1936-1945

Efter nazisternas maktövertagande blev de judiska semesterfirarna i Villa Baltic utsatta för alltmer hat, hot och oförskämdheter. Den dåtida tyska statens klåfingrighet lät inte vänta på sig och 1936 exproprierades huset och Hausmann-stiftelsen. Villa Baltic omvandlades till ”Joseph Goebbels stiftelse för scenskapare” och med detta vajade nu den röda flaggan med svart svastika på vit bakgrund från Villa Baltic.

De hemskheter och brott mot mänskligheten som därpå följde känner vi alltför väl till, liksom att Tyskland villkorslöst kapitulerade inför Sovjets, USAs, Englands och Frankrikes generaler 1945. Europa delas och det är nu förfallet börjar.

Huset tjänar för en kort tid som sjukhus åt skadade sovjetsoldater. Därefter plundras det på allt av värde av hemvändande soldater från Röda armen.
.

Stacks Image 74934
Stacks Image 74931

Den vandaliserade trappans stenpelare har prydligt samlats upp som om någon ville mura upp et igen.

KURT-BÜRGER ERHOLUNGSHEIM 1949-1989
Villa Baltic står orört tills den nybildade staten DDR här öppnar ett vilohem med namnet Kurt-Bürger-Erholungsheim. Expropriationen från de tidigare judiska ägarna korrigeras inte, verksamheten fortgår men nu med kommunistisk ideologi som ersätter den bruna som stulit byggnaden från Hausmanns, det svarta korset på flaggan ersätts av en hammare och en passare.

Det krigsbyte som tagits ersätts nu fast inte med samma materiel och kvalitet som det ursprungliga. Det var brist på i stort sett allt och att ersätta tidigare påkostade material som ek och marmor lät sig inte göras fullt ut.
.

Stacks Image 74943
Stacks Image 74940

Ytterligare en våning upp och det är utsikten som tar över.

Nu var ju det mesta av livets goda i DDR inte till för vem som helst så att vara partimedlem i SED (Sozialistische Einheitspartei Deutschland) var nog ett minimikrav för att bli insläppt. Men vem var då Kurt Bürger? Han var givetvis lojal och trogen kommunist mot DDR och innehade posten som ministerpresident för Mecklenburg-Vorpommern fram till sitt frånfälle 1951.
.

Stacks Image 74947

En typisk tysk strand med sina Strandkorben


50 talet tar över, världen byggs upp i alla väderstreck och de trogna DDR medborgarna kan vila upp sig i Villa Baltic under porträtten av Wlihelm Piek och Walter Ulbricht. 1971 ersätts porträtten av en ny figur, Erich Honecker vars porträtt nu hänger på alla väggar för att beundras av gästerna. Om ni undrar
vem Honecker var så var det den där mannen som var en karikatyr på Östtysk politiker med stora glasögon, fast han var på riktigt. Även DDR moderniserades och senare halvan av 1970 talet försågs huset med en havsvattenpool åt gästerna att flyta omkring i.

.

Stacks Image 74951

Om ni undrar hur det ser ut på ovansidan av ett klassiskt glastak?

DIE VENDE 1989-1990 och följande år
I 40 år lever Staten DDR och sedan imploderar hela östblocket. Huset tjänar ömsom som pensionat, förvaringsplats och tillhåll. Det mesta i DDR var vanskött och kraven för att bedriva kommersiell hotellverksamhet uppfylldes inte av det nya Tysklands (i.e. Västtysklands) byggnormer. Brandtrappor, larm etc. saknades och än värre, eller som vanligt beträffande byggnader som blir övergivna; Ägarbilden var oklar. Hausmanns hade inga arvingar, huset hade tvångsexproprierats och så länge det gick att mjölka pengar ur kommersiell verksamhet gick det an. När sedan kraven på Vila Baltic påpekades upphörde intresset att driva verksamhet vidare. Kostnader är ingen intresserad av.

Delstaten kostade på sig att avlägsna den tillbyggda havsvattenpolen i början av 20e århundradet och återställde parken men lämnade ett fult ”sår” på byggnaden, täckt av korrugerad plåt. Nu är historien nästan slut och vi har närmat oss nutid.
.

Stacks Image 74955

Lejonen har vänt(s) så de har baken mot entrén, för att vakta besökarna inne i byggnaden. De ska bara väckas först.

FLYKTINGFÖRLÄGGNING 2014-20106
Kriget i Syrien och oroligheterna i mellanöstern har skapat en flyktingvåg mot Europa som inte skådats sedan 1945 och de följande åren. Bundeskanzler Merkel proklamerar de berömda orden Wir schaffen das, vi klarar det. En ny sorts bostadskris uppstod i norra Europa, gymnastiksalar användes som härbärgen, nedlagda sanatorier rustades nödfälligt upp och nu tätas även Villa Baltic och tjänar som mer eller mindre legal flyktingförläggning under några år.

Madrasserna finns kvar undanstoppade i en hörna. I ett annat rum ligger läroböcker i tyska, köksregionerna är däremot tömda. Huset är vandaliserat och nerklottrat. Tidigare ting från de senaste åren då huset stått tomt saknas, spåren från DDR och Nazityskland kan inte ens anas, det är sådant man bara vet har inträffat. Vad som väntar härnäst för Kühlungsborn, Tyskland och Europa vet vi inte. Kanske har Villa Baltic mer att berätta framöver för nästa generation, låt oss hoppas det blir en trevligare historieskrivning än hittills?

.

Stacks Image 74959

Österfasaden på förmiddagen, det var här jag hittade källaringången
.

.
Stacks Image 72480
Stacks Image 72483
Stacks Image 72486
Stacks Image 72489