Stacks Image 3179

100 2
DINOLAND NYVÅNG ÅSTORP
100 2

Stacks Image 63819
Det var en gång... i Åstorp närmare bestämt i Nyvång precis intill Schakt Cervin
Stacks Image 74725
Stacks Image 74723
.
Stacks Image 3194

Dinosmajl

Det började inte i i Konga någon gång på 80-talet. Har du aldrig hört talas om Konga är det ingen brist i allmänbildningen, orten om man nu får kalla den ort är så liten att man ser ryggen på sig själv då man går runt den. Nej, jag har haft fel för mig! Det började i Mölletofta, lika litet som Konga, fast utanför går E4 förbi vilket gör att fler förmodligen hört talas om Mölletofta. Själv blev jag av med körkortet här en gång för mer än tio år sedan då jag hade fel vinkel på gaspedalen och…därpå erhöll farbror polismannens tukt och förmaningstal osv. Nåja, det var välförtjänt, 144 på 110 väg. Fy skäms! Här ställdes i alla fall ett gäng dinosaurier upp i Mölletofta. Materialet var hönsnät, glasfiber och fogskum.

100 2

Stacks Image 74729
Stacks Image 74732
.
Stacks Image 3188

Denna spermieliknande fisk har liksom "skam" hamnat på torra land.

Placeringen var inte ologisk, i Mölletofta kör tusentals fordon förbi och bara några hundra meter från motorvägen är det skogstyst och öde.Så kundunderlaget, i första hand barnfamiljer kunde snabbt ta sig dit i egen bil utan att ungarna han tjata om kissnödig eller "vill ha glass", även om sådant kunde tillgodoses i Mölletofta.

100 2

Stacks Image 74736
Stacks Image 74739
Det var en gång... i Åstorp närmare bestämt i Nyvång precis intill Schakt Cervin
Stacks Image 74764
Stacks Image 74767
-
Stacks Image 1555

Skulle tro att det är (stormen) Berit som vält den här stackarn

1993 kom Steven Spielbergs film Jurassic Park och dinointresset exploderade, men det gjorde också kvalitetskraven och realitetskraven bland åskådarna, även om allt då utspelades på bildskärm eller bioduk. När urtidsbosättarna fick flytta in till Nyvång utanför Åstorp är för mig okänt, men jag skulle vilja se synen då ett något större fordon lastar upp dessa gigantiska men ihåliga djur på ett flak och kör dem till Åstorp, fast det är inte så långt mellan Mölletofta och Åstorp. Synen på E4an eller väg 21 när glasfiber dinosarna åker i karavan likt ett petrificerat cirkussällskap till västra Åstorp måste ha fått de lagom slumrande bilisterna att titta upp eller rentav bli helnykterister fast jag inte misstror dem för någon rattonykterhet. Därefter öppnar Dinoland vid sidan om den nedlagda slagghögen i Nyvång som är den synliga resten av Sveriges största kolgruva.

100 2

Stacks Image 74743
Stacks Image 74746
-
Stacks Image 2978

Här är en barnvänlig dino som ännu inte tagit ner skylten

Dinoland blev en lokal förnöjelse. Barnfamiljer kunde packa in ungarna bak i bilen för en endags eller halvdagsfärd till Åstorp. För glada barn med lite fantasi måste detta ha varit en upplevelse av klass. Dinosnubbarna käkar inte upp en, de är stora nog att vara skrämmande och mamma och pappa går lite bakom och kan förklara ett och annat om man nu skulle få för sig att glsfibertänder är farliga eller att det bor häxor i flugsvampen av samma material. För de lite äldre barnen som redan sett Jurassic Parc ett otal gånger på VHS-band var de lite stela realiteterna på Dinoland inte fullt så imponerande även om de var på glasfiberriktigt, i filmen kunde de ju både springa och käka upp folk.
100 2

Stacks Image 74771
Stacks Image 74774
-
Stacks Image 1279

Med Nyvångs K-märkta slagghög i bakgrunden ser ju glasfiberdino nästan lite riktig ut

Rent ekonomiskt var det kanske inte lika försvarbart, ett "sommarland" som detta lider av samma dilemma som sommarkiosken och glassbaren vid hamnen. Hyra, räntor och eventuell lön till ägaren ska helst betalas ut 12 månader om året, medan intäkterna kommer in högst fem månader om året. Är vädret mindre tilltalande under dessa fem månader så blir det inga intäkter när regnet öser ner och det händer ju under en svensk sommar. Glada barn är säkert ett plus för själen när man driver verksamhet, men banken och revisorn kan inte väga in sådana poster någonstans i balansräkningens tillgångssida.

100 2

Stacks Image 74757
Stacks Image 74760
-
Stacks Image 1591

Den här långhalsade filuren har blivit lemlästad och dekapiterad

Så när sommarn 2011 stod för dörren så blev det inget öppnande av Dinoland, ägaren eller ägarna hade väl ingen lust att spendera mer tid och energi för att kanske få ihop till en usel timlön, så urtidsmonstren lämnades åt sitt eget öde, dvs. Solens UV-strålning, väder och vind.

100 2

Stacks Image 74750
Stacks Image 74753
-
Stacks Image 2887

Använder Dino möjligtvis tandblekningsmedel
Vad ska arkeologerna tro om några miljoner år, här hittar man en samling lemlästade djur av icke organiskt material, vid sidan om ett berg som visar sig vara utgrävt ur milslånga tunnlar i marken. Har de tur hittar de en föråldrad videorulle av Flintstones så de inser att djuren använts för att underlätta gruvbrytningen i närheten eftersom de är daterade till samma tidsålder, gruvan, djuren och videorullen. Svårare för framtida arkeologer blir att förstå hur de icke organiska polymermaterialen kunde ingå i en levande kropp. Eller så inser de att det hela var på skoj och för nöjes skull.
.

Stacks Image 2891

Utsikt från ett dinogap och här under en högst obestämd art, tänk vad evolutionen kan hitta på, rentav intelligent design.
.

Stacks Image 1336
Fick ett mail i oktober 2020
Hej 
Jag  läste och såg de bilder du tagit på Dinoland i Åstorp.  
Det  är inte samma dinousarier som  var  i Konga.  De som finns på Dinoland är de som ursprungligen stod i Mölletofta och som  tillverkades av en man vid namn Holger Forsman.   
 Skräcködlornas dal Konga ö öppnade   typ 72 eller 73  kanske tom 71. De dinosaurierna  åkte mig veterligt till Ölands djurpark.   Lite osäker där, men  det är inte samma som  är på Dinoland. 
 Konga ö dinousarierna  startades av  en man vid namn Olthner. 
Första gången jag var på Kongaö var som sagt  72 eller 73 och  det öppnade i samma veva, vi var där när det stod om  dem  i tidningen.  Hade ett helsike att hitta dit, men minns det så väl.  1989 var jag där tillsammans med ett kusinbarn och min då 1årige son. som idag är 31.  
Jag och barnen och min f.d. var på Ölands djurpark 1998 och då var där dinousarier på Ölands djurpark.  

Mvh
Eva
som  bodde intill Kongaö  i många år. 
.


Efter mer än tio år som sidan tillträdeförbjutet.se utvecklats har det nu också blivit en bok.
SKÅNES GLÖMDA RUM
-det industriella välståndets ruiner.


208 sidor, 250 bilder, 300x210 mm. Boken trycks i Sverige, i Malmö. I bokhandeln kommer priset att vara strax över 300 kronor, du kan
förhandsboka den här för 175 kronor.

Text och bild Calle Bergendorff, ges ut på förlag Grad & Kägel.

Förhandsbeställ här

Stacks Image 74801
Stacks Image 72480
Stacks Image 72483
Stacks Image 72486
Stacks Image 72489