Stacks Image 218852

DE ÖVERGIVNA VAGNARNA I SKOGEN
Stacks Image 1245

Ibland är oändligheten en kort sträcka mellan två små samhällen och däremellan kan man finna de mest förunderliga ting på ett stickspår
.

Stacks Image 218844

En vagn av träpanel och en gång i tiden skyddad av en presenning

Rost, rost och rost samt murket trä. Varför de står här i ödemarken mellan inkognito och materiens Sankte Per och upplever tidens ivrigt tuggande tand finns det inget svar på. Jo ett svar i halvtid, när den nu inträffade kan man ana. Hjulen har väl vid det här laget rostat fast och blivit ett med den räls de en gång färdades på, så vidaretransport i geografin ter sig i det närmaste omöjligt.

Tveksamt är också om räls och slipers skulle orka bära ett lokomotiv starkt nog att flytta dessa vagnar.
.

Stacks Image 218848

Vagnen ser inte så bra ut på utsidan, insidan är i samma bedrövliga skick

Kanske fans det en ambition en gång att bevara dem åt eftervärlden? Passagerarvagnen eller manskapsvagnen har bevärdigats en presenning som skydd mot … innan även den blivit anfrätt av UV-strålning, regn, frost, Gudrun 8 januari 2005 och Per 14 januari 2007 och allt annat djävulskap som det sydsvenska klimatet så frikostigt bjuder på.
.

Stacks Image 35927

Gjutjärn är mer tidsbeständigt än trä, men det är ingen nyhet.

Tre saker vid detta besök har än en gång påvisats; Björkar växer t.m.f. överallt och gjutjärn rostar på ytan och tycks sedan vara bland det mer tidsbeständiga industrialismens era har åstadkommit. Det tredje är att om man låter naturen vara så växer allt igen, det vår civilisation inte bestämmer sig för att bevara kommer inte att kunna sparas åt eftervärlden och handen på hjärtat, vi kan inte spara allt åt eftervärlden, då skulle vi leva i ett museum.

.

Stacks Image 1241

SVERIGE L.B.J. 36, någon som vet? Lund - Bjärred Järnväg 1901 - 1939

Inte blir man klokare av texten L.B.J. 36 heller, en sökning på nätet ger informationen att Lyndon B. Johnsson var USAs 36e president men någonting övertygar mig om att det inte är betydelsen av den ditmålade texten. Längre ner på googlandet L.B.J. finner man att det funnits Lund-Bjerreds Järnväg, nåväl fria spekulationer.

.

Ett löpande band för krossad sten
.

Stacks Image 52981

Industriromantik eller bara förlegat material som inte rullar längre?

Fler bilder från järnvägsvagnarnas slutdestination om du klickar på bilden härunder.

.

Stacks Image 1249