Stacks Image 141180
KRONPRINSESSAN VICTORIAS SANATORIUM I VEJBYSTRAND
Stacks Image 35986

Annexet som var tvätteri och personalbostäder revs 2010

Annexen till sanatoriet där dessa bilder är tagna revs 2010, Huvudbyggnaden är sedan tidigare renoverad till andelslägenheter.

Den Kronprinsessa som get sitt namn åt sanatoriet är Gustav V (V-Gurra)s fru, medan initiativtagaren var Ernst Lindahl. Hela historien om KVS finns att läsa på KVS-Muséets hemsida
http://www.kvsmuseum.se/ Huvudbyggnaden idag är omvandlad till ett privat vårdhem med vårdplatser och lägenheter, medan annexen och en jordkällare står en bit ifrån och förfaller. Under april - juni 2010 revs annexen och köksbyggnaden efter långvarigt förfall, så nu finns inget mer att upptäcka i Vejbystrand.


Att KVS överlevt och klarat sig bättre än det pampigare Broby sanatorium måste tillskrivas läget intill kusten och att nordvästra Skåne är en tillväxtregion medan nordöst sakta avfolkas.
.

Stacks Image 41239

För schabbigt för Jack Nicholson, men visst kan en galning dyka upp bakom dörren

Korridorerna gav inte samma "the Shining" känsla som i Broby eftersom de helt enkelt är mindre, även om förfallet bidrog till ödehuskänslan.
.

Stacks Image 35990

Tvätteriet, med en riktig centrifug.

Det är med Vejbystrands sanatorium som med Broby, en smitta, en sjukdom uppenbarar sig och samhället gör vad det kan för att bota och åtgärda. Efter vad ekonomin tillåter ska det tilläggas.

Eftersom tuberkulosen i Sverige, liksom i övriga Europa gick hand i hand med samhällets industrialisering, urbanisering och trångboddhet så är de svenska sanatorierna oftast 50 till hundra år nyare än de som finns nere på kontinenten.

.

Stacks Image 35994

The Shining is shining

Och utanför tränger sig ljuset på och havet brusar från den vackra Skälderviken.
.

Stacks Image 36002

Köket?

Köksregionerna eller om det var... är med sin helkaklade interiör något som var lätt att hålla rent från stänk vare sig det var av mat eller blod.
.

Stacks Image 40067

Men vad är detta?
.

Stacks Image 40071

Även källarplanets hjälputrymmen var försedda med kakel och klinker.
.

Stacks Image 126091

Fler bilder från Kronprinsessan Victorias sanatorium i Vejbystrands om du klickar på bilden här ovanför

.

Här nedanför hittar du tre länkar till andra vårdinrättningar