Stacks Image 184519

HÄLSINGBORGS PÄLSBEREDNINGSAKTIEBOLAG

Stacks Image 35927

Edens lustgård eller i alla fall Rååån och f.d. Hälsingborgs Pälsberedningsaktiebolag


Det blir svårt att hitta en mer idylliskt belägen industri. Trots civilisationens obarmhärtiga förtätning av våra städer och förorter ligger denna gamla byggnad inbäddad i lummig grönska ovanför Rååån (det är i Råå-ån som man kan fånga Råååål), denna företeelse som är det enda ord i svenska språket med fyra å i rad, men det är en parentes i detta sammanhang.
.

Stacks Image 1241

Insidan är trots frånvaron av maskiner ett spännande sammelsurium av dåtiden


Tyvärr tillhör jag fegisarna som tror att hela rutor och tända lampor är det samma som att någon äger och tar hand om stället, för när jag väl frågat och tagit mig in var utrustning och maskiner borta sedan en kortare tid. Så här i efterhand kan jag ju tycka att jag borde insett att allt bara var till för att hålla koppartjuvar borta och förhindra små barn och "sådana som jag" att ta oss in och kanske skada sig.
.

Stacks Image 1245

Inte mycket var kvar, en vinda för kabel eller slang fick i alla fall hänga vidare på väggen

Garveriet lade ner verksamheten redan på 80-talet, resterna av garveriet flyttade till Kävlinge men det varade inte mycket längre där. Nedläggningen vid Helsingborgs Pälsberednings AB skedde troligtvis i samma veva och av samma orsaker som när de betydligt större läderfabrikerna i Ängelholm, Klippan och Kävlinge drog sin sista garvade suck.

.

Stacks Image 52981

Vid sidan om låg en bastu, var detta personalens duschrum? eller...


Miljökrav, arbetsmiljökrav, kostnadskrav, nya material samt konkurrens av utländska billigare varor och ändrade köpbeteenden från oss konsumenter gör resultaträkningen mindre rolig vid årets slut och om intäkterna inte räcker till löner och drift återstår två saker. Lägga ner eller externt kapitaltillskott. -Inte så svårt att inse vilket val garvade ägare gör då skinnet inte längre spänner hårt om läderpungen och alla inklusive ålen i Rååån anser att det är bättre att lägga ner verksamheten än att kämpa mot nya tider.
.

Stacks Image 1249

Viss symmetri gick att finna i byggnaden och till det lite starka färger

Stacks Image 1255

.

Stacks Image 1259

Även väggmålningarna var egenartiga, färgglada

Lokalerna tömdes under åttiotalet och fram till för några år sedan huserade här en lackeringsfirma som specialiserat sig på containerlackering. -Kan föreställa mig att de mindre hälsosamma utsläppen i ån upphörde medan lösningsmedlen nu avdunstade upp i luften.
.

Stacks Image 191306

Biodynamisk rivningsprocess

Stacks Image 52975

Pälsgarveriet revs i början av september 2011

2011 tog det definitiva slutet vid, ett år senare står ett modernt bygge på fyra våningar på platsen. Marken är sanerad och det nya äldreboendet har tagit plats.
.

Stacks Image 188959


100 2

Stacks Image 1364
Stacks Image 1358
Stacks Image 1360
Stacks Image 1362