Stacks Image 74892

100 2
HOTEL BALTIC TOURIST DABKI POLEN

.

Stacks Image 74896

Baltic är det men Tourist erna är borta

Anläggningen ligger nere vid Östersjöns kust med egen strand. Det en gång inhägnade området omfattade nästan tre hektar.

Detta var ett hotell med 240 sovplatser ca 120 rum bestående av huvudbyggnad som var restaurang och aktivitetshus, medan de 120 rummen fördelades på tre annex som låg intill restaurangbyggnaden.

.

Stacks Image 74900

ingången ligger på "insidan" närmast kusten


Mycket mer än så här går det inte att få fram om det numera förfallna hotellet Baltic Tourist. Inte ens Wikipedia har något att berätta. Uppgifterna är istället hämtade från en obsolet mäklarannons som visar upp hotellet från sina glansdagar troligtvis före 1990 och östblockets fall. Kanske levde hotellet vidare några år till, för så här års i augusti när jag kom trampande förbi är hela polska Vorpommern överbefolkat av turister. Med detta läget borde ett hotell vara en guldgruva.
.

Stacks Image 74904

Visst är det "östarkitektur" men den håller både klass och stil, påminner om gamla posten i Landskrona.

En trolig förklaring till att allt är övergivet kan vara den polska ekonomin som uppvisar den starkaste tillväxten i östra EU. Då borde ju folk ha råd, men. Personalintensiva servicenäringar som hotell har svårare att ta till sig rationaliseringar, de måste hålla jämna steg med andra näringar som drar nytta av tekniska landvinningar. I och med det stiger lönekostnaderna mer för personalintensiva servicenäringar än vad den tillgängliga disponibla lönen för gemene man gör.
.

Stacks Image 74908

Där överst på trappan växte det förvildade vindruvor, sagolikt goda.


Så när bilarna blir billigare, varuhusens utbud breddas till lägre pris, dvs. du behöver arbeta färre timmar för samma vara eller tjänst. Då stiger kostnaden för hotellpersonalen som inte blir effektivare. Dessutom kan de mer välbärgade ta flyget till andra länder med lägre lönekostnader och få en billigare semester. Om du undrar om detta stämmer kan du ta in med familjen på ett svensk hotell en vecka, t.ex. hotell Tylösand och jämföra med vad det kostar att ta familjen på en veckas charter till Grekland.
.

Stacks Image 74912

Samma stiliga entré som de översta bilderna fast nu från insidan
.

Stacks Image 74923

Frukost- eller konferenssal?
.

Stacks Image 74918

Nuförtiden kan den som så önskar spela Monopol på polska, medtag tärning, sådan saknas.
.

Stacks Image 74934

Där bortom lockar havet och sandstränderna
.

Stacks Image 74929

Målad sten
.

Stacks Image 74938

Trappan ner och tack för besöket

En mäklarannons för att sälja det gamla östbygget är den enda bildkällan med knapphändig text som inte ens Google translate får till läsvärd engelska/svenska, det lilla som bjöds har du redan läst. Här är länken:
http://www.nadmorzem.net/dabki/osrodki/baltic-tourist/
.

Stacks Image 74953
Stacks Image 74950
Stacks Image 74947
Stacks Image 74944