Stacks Image 141198
REGIONHOSPITALET HØRSHOLM
Stacks Image 35986

.

Stacks Image 41239

Dansk elegans eller brutal arkitektur? Eternitplattorna blir ingen rolig historia att riva i.
.

Stacks Image 35994

Får väl börja med den traditionella skylten som upplyser om att man inte är välkommen
Det är ingenting att bli förvånad över, det är kanske nödvändigt? Men att lägga ner stora sjukhus ses från den dödliges sida som kapitalslöseri. Kombinationen av hänsyn till skattebetalarnas pengar, de sjukvårdsanställdas arbetsmiljö och i första hand vårdkvalitet till skattebetalarna är väl orsaken till att vi kunde ägna en lång eftermiddag på ett av Region Hovedstadens många sjukhus norr om densamma. Hovedstaden som regionnamnet syftar på är København.
.

Stacks Image 36002

Välkommen till Hospitalet, så här stora byggnadskomplex är på sikt omöjliga att hålla låsta när de väl övergivits
När man i januari 2011 skrev ut den sista patienten så påbörjade hospitalet sin resa till modern ruin. Region H har försökt sälja byggnaderna mer än en gång och för varje gång sjunker priset. Offentlig byggnad på offentlig mark i tätorterna norr om ”Dronningens By” betingar höga markpriser. Inte för att de är offentliga utan av den enkla anledningen att guldkusten mellan Tuborgs Bryggeri och Helsingør bebos av Danmarks mest välbärgade människor. Tätt mellan lyxboningshusen, Sundsutsikt och bra kommunikationer till Byen, business, nöjen, kultur och Kastrup.
.

Stacks Image 40067

Centralköket har tillagat sin sista måltid

Lägg till faktorn ”specialiserad” i den meningen att sjukhus ofta är byggda för rationell sjukvård och inget annat, så inser man det komplexa i att värdera och sälja ett nedlagt sjukhus. Såväl storlek på byggnad som den speciella infrastruktur byggnaderna försetts med är inte till fördel för någon köpare. Så marknadspriset blir lägre än markpriset och då river man hellre.
.

Stacks Image 40071

En ensam rullstol utan ryggstöd har lämnats kvar

Men innan man monterar ner byggnader från 1896, 1938, 1958 och något som byggts kring 1980 så får de väl stå till sig en stund så opinionen mot rivningen blivit pro-rivning. Det är denna del i processen vi ser just nu, lite mer förfall, lite mer regnvatten som sipprar in, lite mer av varje så man får rivningsopinionen på sin sida. Sedan kan ju det offentliga, troligtvis kommunen sälja av marken till en ny spektakulär liten skyskrapa eller ett nytt +55 boende (det blir väl plus fem og halvtreds) på våra goda grannars språk.

.

Stacks Image 35998

Till Avdelning 6T 4 2 och 3
Dansk arkitektur har alltid varit i framkant detta hospital inte undantaget. Det är bara att beskåda den danska arkitekturens förträffligheter, även vad det gäller moderna ruiner. Symmetri, avskalad arkitektur, eleganta nästan svävande trappor, ingen tvekan att man befinner sig i landet med kändisar som heter Pantone, Poul PH Henningsen, Georg Jensen, Jørn Utzon, Arne Jacobsen m.fl.

.

Stacks Image 124739

Om du ligger under en sådan här med några grönklädda personer omkring dig är det något fel på dig.

Besöket då? Utan tips och vägbeskrivning från Sebastian (Mange tak Sebastian) så hade vi inte hittat dit, hela området är omgärdat av en gräsvall och är trots de nya byggnadernas brutala arkitektur osynligt från vägarna runtom. Graffittin lyste nästan helt med sin frånvaro och en hel del utrustning stod kvar utspritt på avdelningarna.

.

Stacks Image 131973

Strikt, stiligt, elegant. Mest påtagligt var tystnaden. Notera att kablarna från taket saknar lampor, förmodar att det var PH lampor eller annan dansk design för offentlig miljö. Har de stulits eller fick överläkaren med dem hem som bonus?

Som alltid när man vandrar i stora övergivna byggnader är det endast sina egna steg man hör, slutar man gå kan man möjligtvis förnimma de egna hjärtslagen och att man andas. Strömmen var borta på de flesta avdelningar, så i källarutrymmena var det mörkt på riktigt.
.

Stacks Image 131979

Denna svävande trappa är som ett grafiskt konstverk, byggd med omsorg, stil och finess.

Men även som ruin var gästvänligheten på topp, dörrarna mellan avdelningarna reagerade fortfarande på sin rörelsedetektor, vilket första gången höjde pulsen på oss fast vi inte tror på spöken, men som efterhand gav oss allt bredare leenden. Ett stort byggnadskomplex avskuret från el och vatten har fungerande automatiska dörröppnare? –Det är något att fundera över?
.

Stacks Image 139312

Vad döljer sig inne på ARKIV 2?

Inne På arkiv två träffade vi på en kvarglömd patient bland annat kvarlämnat. Han, för det var uppenbarligen en han var minst sagt stympad och efter att vi tagit några bilder på honom lät vi honom vara, det stod inte i vår makt att återuppliva honom. Går du vidare till bildgalleriet finns det en bild på Preben som vi döpte honom till.
.

Stacks Image 131981

Bildgalleri med fler bilder över H Hospitalet om du klickar på baneret här under.
.

Stacks Image 133377
.
Stacks Image 139310

Avslutar med en bild av utsikten från avdelningschefens rum och lite kontorshumor från H-Regionens Teknisk Afdelning.

Stacks Image 139316
.