Stacks Image 1218

SCHÖNWALDE FLUGPLATZ
.

Stacks Image 219969

En av de små hangarerna i Schönwalde, den stora är inte så värst stor den heller.
.

Stacks Image 219971
Stacks Image 219973

Bättre sent än aldrig, redan när vi kom började det mörkna, men ljuset i hangaren blev lite mer spännande. För den som blev trött fanns det även möjlighet att sätta sig ner.
.

Stacks Image 219975
Stacks Image 219977

.

Stacks Image 219979

En gång i tiden såg kaserner militära ut, byggda runt 1960-70 ser de ut som vilka miljonprogramshus som helst, fast på ryska, dvs dåligt byggda och ett gemensamt "hygienutrymme" i slutet på varje korridor.

Flygplatsen anlades 1934 -35, då som en civil sportplans flygplats, vilket bara varade i två år. Som de flesta ruiner i f.d. DDR byggdes den till av nazitysklands militära styrkor och eftersom det var ett flygfält var det ämnat åt det nya vapenslaget Luftwaffe. Sedan gick det några år och allt gick välförtjänt åt helv-e och det mesta av nazismen och för den delen det civila Tyskland låg i ruiner. Schönwalde låg i öst och hamnade i den sovjetiska ockupationszonen

Schönwalde låg i öst och hamnade i den sovjetiska ockupationszonen DDR. När kriget var över reparerades landningsbanorna och användes av sovjetunionen för att transportera militärer och material till DDR. Men på grund av sin storlek, dvs. litenhet så avpolletterades Schönwalde som flygfält redan året efter krigsslutet.
.

Stacks Image 219981

.

Stacks Image 219983

< Orangeröda, gula och gröna gubbar, inte så militäriskt längre. Gröna gubbar blev ett genomgående tema här inne.

Det tog några år, men fyra år senare såg Röda Armen till att Schönwalde blev en, av mer än 300 slutna sovjetiska militärbaser i DDR. Här anlades ett luftvärnsregemente med ca 800 soldater och ett pansarregemente med drygt 1 000 soldater.

Sedan lekte stormakterna kallt krig och såg till att det mesta av militär kapacitet blev mer och större. Även Schönwalde skulle bli mer, större och kallare för att anpassas till det kalla krigets upprustning. På plats fanns redan en mindre landningsbana så i oktober 1951 försåg Sovjetunionen Schönwalde med 12
Tupolev Tu-2 plan, ett mindre tvåmotorigt propellerplan. Detta efter en flygolycka under mycket mystiska omständigheter i Lausitz ca 60 km söder om Berlin 14 april 1951.
.

Stacks Image 219985

напряжение 380 вольт Någonting på 380 Volt, men vad.
.

Stacks Image 220019

Sågtandat betongtak, en typisk DDR företeelse, varenda simhall tycks ha sådant tak, om nu detta är en simhall?
.

Flygplanskatastrofen Lausitz 14 april 1951
13 flygplan ur sovjets 16e luftarme kraschade på olika sätt, (har du tänkt på att ordet krasch är ett onomatopoetiskt ord!) Det första planet flög in i en silo, de följande tolv kom ner till marken, fast inte på landningsbana och inte med några landningsställ ute, en katastrof helt enkelt! Eftersom det kalla kriget var på upphettning och hemlighetsmakeri var påbjudet överallt i största allmänhet och i öst i synnerhet och några spaningssateliter inte existerade så var katastrofen okänd annat än det väst, dvs. USA kunde tjuvlyssna sig
till genom radio. Om de lyssnade och listade ut något ville de ändå

Flygplans katastrofen Lausitz 14 april 1951
till genom radio. Om de lyssnade och listade ut något ville de ändå inte berätta det för någon, i.e. den fria pressen i väst, eftersom man då avslöjat vilken tjuvlyssnings kapacitet man var i besittning av och det ville man ju inte att fienden i öst skulle veta. Det har spekulerats i sabotage och dåligt bränsle, andra hävdar att det var en övning i att flyga efter instrument men att någon grunddata var felaktigt inställd… osv. Illa gick det och många döda sovjetpiloter blev det.

.

Stacks Image 219989

Vad det här var för hus listade vi aldrig ut, men en lite mer påkostad ingång och en semi-paradtrappa där inne.
.

Stacks Image 219991

…och när vi kommit upp ett våningsplan strålade den sena kvällssolen in genom alla dörröppningar.
.

Stacks Image 219993

En våning till och vi var högst uppe.

Stacks Image 219997

En gång var detta troligtvis ett utsiktstorn eller flygledartorn, nu har markens träd vuxit sig högre och björkrötterna på taket har rotat sig under tjärpappen.

Stacks Image 219898

Stora balsalen eller en matsal?

Stacks Image 220003

Det här har väl fungerat som teater, biograf och undervisningslokal, och en grön gubbe på scen
.

Stacks Image 219995

Då blev det dags för en tur på taket
.

Efter det togs Schönwalde åter i bruk som militär flygplats men bara ett år senare fördelades de tolv Tupolev planen ut till andra flygplatser. Därpå avlastades Oranienburgs flygplats från skolflygplanen Polikarpov 2 som fick sitt natthärbärge i Schönwalde. Polikarpov 2 hade det för det svenska språket inte helt associationsfria smeknamnet Kukuruznik. Polikarpov 2 var liksom Tupolev propellerdrivna. När Jetmotorerna tog över blev Schönwalde värdelös som flygplats då landningsbanan var för kort men kunde då fungera som uppställning åt helikoptrar.
.

Stacks Image 219999

Även på finare ställen behöver man ibland. Senaste besökare var en riktig hårding och glömde spola efter sig.

.

Stacks Image 220005

Kasernområdet hade egen panncentral, koleldad naturligtvis, det är ju i östra Tyskland.
.

Stacks Image 220007

Max 250 kg per kvadratmeter. Symbolspråket för kvadratmeter är väldigt tydligt
.

Sedan levde Schönwalde vidare under det kalla kriget, men i en alltmer tynande tillvaro. Det var ingen brist på militära flygplatser och militära regementsliknande områden i och runt Berlin, så de större anläggningarna kannibaliserade på Schönwalde som mest fungerade som kasernområde till de större och mer skarpladdade sovjetiska militärbaserna. På grund av explosionsolyckor, vilka inträffade ofta, så beslutade Röda Armen att endast ha soldater i tjänst på de ”skarpladdade platserna” medan nattsömn och fritid för soldaterna tillbringades i kaserner på betryggande avstånd från vapen och kemikalier som medförde risk för att sprängas av misstag.
.

Stacks Image 220009
Sedan kom vi till aftonens mest obskyra inslag. En övervuxen lekplats i mörkret. Mörkret trängde sig på så det fick bli blixt för någorlunda resultat.
.
Stacks Image 220011
Det prasslade i lövverken, det var bara nästan mörkt och det uppstod konstiga ljud då grenverken slog emot metallrören. Fantasin skenade iväg.
.
Stacks Image 220013

Mer ljud, mer prassel och ännu lite mörkare
.

Stacks Image 220015

Men inga spöklika barn från en annan tid dök upp.
.

Variant på vaktkur, fast mitt inne på området, liten grön gubbe, även här. >

.

Stacks Image 220017

.