Stacks Image 144409

CEPA STEELTECH LUND

Stacks Image 35986
.

.
Det lär ha börjat 1945, då Börje Håkansson sade upp sig på Malmö Metallvarufabrik. Septemer året därpå hyr han en källarlokal på 14 kvadratmeter i Malmö för 17 kronor och 50 öre. Det talas om namnen Carl, Erik, Paul och Arne eller om det är Carl-Erik och Paul-Arne. Det blev i vilket fall som helst, CEPA .
.

De är inte så långlivade, dom här. De slängs i kanaler eller i buskar, en av dem har parkerats här, fast utan all påklistrad elektronik.
.

Stacks Image 144518
.
Stacks Image 144426

Plåtklädd tegelfasad, troligtvis en avart från sent 70-tal eller tidigt 80-tal då allt skulle tilläggsisoleras för att spara energi efter 70-talets oljekriser och skenande oljepriser. Man skymtar en bit av tegelfasaden bakom till vänster i bild.
.

Stacks Image 144437

Vi började vår upptäcksfärd på kontoret, skrivbord och orderblock var borta, ersatt av graffiti och tomma sprayburkar.
.

1945, året då WW2 tog slut och den kanske mest optimistiska tiden i världshistorien tog vid. Visst övergick vi till ett kallt krig, men välståndet ökade, konsumtionen ökade och bland de som hade det lite bättre ställt skulle det vara fin skandinavisk sparsmakad design. Bergbom hette en större småländsk tillverkare av bl.a. lampor, men mycket av den fint pressade och lackerade plåten kom från CEPA. Om inte namnet Bumling säger dig något direkt, så sök på Bumling och du har med säkerhet sett lampan.
.

Arne Jacobsen var en annan designer vars produkter behövde plåtdetaljer till monteringen. Leverantör CEPA. Under 50-talet expanderade verksamheten. Man överlevde verkstadskriserna under 70-talet, moderniserades och vidareutvecklades. En förhållandevis liten familjeverkstad med ett antal specialområden, hade förmodligen bättre överlevnadschanser än många av de massproducerande verkstäderna vars produkter var lättare att kopiera och konkurrera med.
.

Stacks Image 35990

.

Stacks Image 144452
.
Från en tid då det inte satt ett chip på varje kretskort.

CEPA var ett familjeföretag, pappa Börjes söner tog över, någon, mer än de andra, bolaget levde vidare och den gamla klyschan värva, ärva och fördärva kom på skam. Här blev det ärva, anpassa business efter tid och utveckla sedan tog nästa generation över.

Som mekanisk verkstad i Lund var man säkert med i samma Rotary förening som beslutsfattarna på Åkerlund&Rausing och TetraPak, om inte, så fick man ändå vara leverantör av stora lackerade plåtarbeten till Lunds två stora företag.

2005 köptes UBD i Svedala, UBD var leverantör till bilindustrin och renoverade bildelar levererade reservdelar till bilar sålda genom MECA och Mekonomen. Volvo, SAAB, GM och Ford stod också på kundlistan. En mindre leverantör av små men unika delar för att få världens privatfordon att rulla.

Stacks Image 144467

.

Stacks Image 35994

Lite regnvatten på golvet förstärker känslan av ruin och övergivenhet, dessutom ger det ett magiskt ljus åt skräpet på golvet.
.

Stacks Image 144463

Någonstans under 1980-talets början nämns företagsnamnet Lomma metalltryckeri. Riktigt vilka företag som var leverantörer eller kunder till varandra, moderbolag eller dotterbolag blir en alltför lång historia, men utvecklingen gick vidare.
..13 januari 2009 publicerade Skånska Dagbladet en artikel om de farligaste arbetsplatserna i Skåne. CEPA hamnade högt på listan. Motiveringen var däremot lite flytande. De femtio anställda jobbar med plåt. Det händer att de gör sig illa.
.

Stacks Image 144461

Det framgick dock inte hur illa de gjorde sig, men detta var 2009 och var sannolikt en följd av uteblivna investeringar i maskinerna, äldre maskiner anpassade för en tid när förebyggande skyddsåtgärder och arbetsgivaransvar inte var lika prioriterat som år 2009 och framåt.
Från en annan artikel berättar en anställd om en olycka på jobbet, så helt ofarligt var det inte. ”Det värsta jag själv upplevt var när en kille råkade klämma sig i en excenterpress. Han fick vara hemma ett tag men kom tillbaka igen, ett par fingrar fattigare.”

.

Stacks Image 144475

På väg ner till källarregionerna,
.

Stacks Image 144473

där nere är det mörkt på riktigt
.

Stacks Image 144603

Välkommen till underjorden.
.

År 2015 slogs Höörs Plåt och CEPA Steeltech ihop och verksamheten i Lund flyttade till Höör, samtidigt som nya ägarbolaget slantade upp 50 miljoner i nyinvesteringar för en modernare och tidsanpassad verkstadsproduktion. -Det är glädjande att det finns tro på svensk verkstadsindustri, det som en gång var ryggraden i det svenska välståndet. Med flytten till Höör investerades och moderniserades maskinparken.
.

Förloraren blev fabriken i Lund. Men sentimentalitet är ingen som ger svarta siffror i resultaträkningen och utan svarta siffror, utan vinst, utan profit har man inte råd att utvecklas och konkurrera. Varför då överge anläggningen i Lund? Svaren är spekulationer från oss mindre kunniga inom branschen. Föråldrad kapitalstock och en kommun ovillig att låta industrier utvecklas på mark man hellre vill se som bostäder.
.

Stacks Image 35998

Känslan av att någon figur tittar på mig, hoppas han inte bits
.

Stacks Image 144502

.

Stacks Image 144512
Stacks Image 144500

.

Stacks Image 144510

.

Stacks Image 144516

.
I Lund prioriteras inte verkstadsindustri. Förpackningar går bra, Åkerlund&Rausing och Tetra, men mekanisk produktion? I Lund satsar man på Ideon Science Park och sedan man fått hela EU att investera i MAX IV och ESS, den gigantiska partikelacceleratorn i östra stadshörnan har väl intresset för verkstadsproduktion, om än specialiserad inte stärks.
.

.
Men ska Å&R och Tetra kunna köpa bra prisvärt material till produktionen i framtiden, får vi hoppas att det är den rationaliserade verksamheten i Höör som får vara leverantör. Transporten jämfört med Changchengba i Kina är åtminstone avsevärt kortare och momspengarna stannar i Sverige.
.

Stacks Image 144605

Nu har vi tagit oss upp till översta plan, men det var sparsamt med ljus här också.
.

.
Torsdagen 14 september 2021
Det är fortfarande ljust på kvällarna, i alla fall till klockan 19. Denna kväll mörknade det lite tidigare då SMHIs varning för höstens första höststorm med tillhörande ösregn slog in.
.
Det var i alla fall torrt när vi tog oss dit och tog oss in. Att ta sig in var inga problem, dörren stod öppen, det var bara mattan med texten ”VÄLKOMMEN” som saknades, även om skylten utanför hotade med varning för hunden och tillträde förbjudet.

På väg upp, från källare till tak

.

Stacks Image 40067
.
Stacks Image 40071

Väl uppe på översta plan inser vi vart allt vatten kommer ifrån, det regnar in och det regnar ute.

.

Varning för hunden! Vid första anblicken gör man sin bedömning om hur allvarligt menat det är med varning för hunden och tillträde förbjudet. Vill någon bekosta tusenlappar per dygn för att Securitas eller annat bolag ska rondera här? Varning för hunden? Av golvens beskaffenhet drar jag slutsatsen att ingen hundförare går in här utan gummistövlar på hunden, och det har jag aldrig sett, dessutom var den där hundskylten blek och såg inte så dagsfärsk ut.
.

Stacks Image 40073
Stacks Image 144551
Varning för hunden? Jag skulle varna hunden för glaskross, vassa metalldelar och allmänt hälsovådlig sörja på golvet.
.
.
Stacks Image 144563
Är man ändå överst måsta man ta sig ut på taket, man vet aldrig vad man kan missa?
.
Stacks Image 144561
Vi roade oss med att rensa ventilen till avrinningen av regnvatten, det var stora ytor och någon decimeter högt vatten på taket, så det var mer än en kubikmeter som sörplade ner i stuprännan..
.
Stacks Image 144589
.
Stacks Image 144567
Besiktigad och får man förmoda, godkänd juli 2012, sista och enda tidsmarkör vi såg. Men vilket besiktningsintervall gäller?
.
Stacks Image 144565
.
Stacks Image 144578
.
Stacks Image 144593

Vid återbesök en månad senare var samtliga ingångar ordentligt spärrade med stora betongblock och de dörrar som saknade betongblockering hade omsorgsfullt svetsats igen. Så Tillträde Förbjudet blev mycket påtagligt och detsamma som inträde omöjligt, var sig det finns någon hund att frukta eller inte.
.
Så finns det önskemål om att besöka CEPA i Lund är det för sent. I alla fall om du inte vill ta dig in olagligt och för det ändamålet bruka väldigt mycket våld. Lättast är att ha med sig en tyngre pneumatisk borrhammare, kompressor på två hjul, rejäla öronkåpor och arbetshandskar. Men risken är förstås at du drar uppmärksamheten till dig av allt oväsen och att länsman nog gör dig till ett ärende.

.

Stacks Image 144587
.
Stacks Image 40077

Undrar om det verkligen är Per Gessle som varit här och satt sin tagg?

Lite källor:
Skånska Dagbladet 21 04 17
Skånska Dagbladet 09 01 13
Mekpoint.com
Sydsvenskan 21 05 16

Stacks Image 37668
.

..
..
Om några veckor är det jul, här är ett julklappstips från Tillträde förbjudet.


SKÅNES GLÖMDA RUM
Efter mer än tio år som sidan tillträdeförbjutet.se utvecklats har det nu också blivit en bok.
SKÅNES GLÖMDA RUM -Det industriella välståndets ruiner.

208 sidor, 250 bilder, 300x210 mm 1,2 kg. Boken trycks i Sverige, i Malmö.
Boken kan beställas här för 249 kronor + porto 79 kronor = i din brevlåda för 328 kronor.
Text och bild Calle Bergendorff, ges ut på
förlag Grad & Kägel.

Kan hämtas portofritt i Malmö och Helsingborg

Adlibris
Bokus

Stacks Image 144615