Stacks Image 2632

CENTRALFÖRENINGEN LANTMÄNNENS SILOR I MALMÖ HAMN

Söndag morgon i november och denna morgon blir det varken bad, bastu eller högmässa för nu ska vi göra Malmö Hamn och vi börjar med två silor som egentligen inte finns, för de skulle rivits förra året och då sade man att de skulle rivits året innan och året innan skulle de redan varit rivna men jag tror de står kvar, för jag har ju själv klättrat i dem, på insidan.
.

SKÅNES GLÖMDA RUM
Efter mer än tio år som sidan tillträdeförbjutet.se utvecklats har det nu också blivit en bok.
SKÅNES GLÖMDA RUM -Det industriella välståndets ruiner.

208 sidor, 250 bilder, 300x210 mm.
Boken kan beställas här för 349 kronor + porto 79 kronor = i din brevlåda för 428 kronor. I Malmö och Helsingborg kan den hämtas för att spara in portot.

Text och bild Calle Bergendorff, ges ut på
förlag Grad & Kägel.

Adlibris
Bokus

Stacks Image 271666
Stacks Image 234875

Ljusgröna rör, gröna rör, blåa rör, röda rör och dammgrått golv

En silo i en hamn är en ganska självklar sak, för utöver att kunna torka sitt innehåll så kan de också mellanlagra vad man nu har för avsikt att lagra i dem, mestadels något oprocessat fast ätbart. Och det är därför det står några stycken på parad i hamnen, silor och spannmålsmagasin fler silor och fler magasin. Typisk hamnmiljö och typisk hamnlukt.

.

Stacks Image 237102

Aktieselskabet Cimbria Thisted Danmark

Även om silorna är blekgröna på utsidan så är de riktigt färglade på insidan, gula väggar, gröna portar och rör i alla tänkbara färger, även om solen var lite morgontrött denna novembersöndag så orkade lite blågrått ljus leta sig in genom de oputsade fönstren.

.

.

Stacks Image 2739

CENTRALFÖRENINGEN, grön o-kernad text på gul botten, -bättre förr?

En av silorna var bebodd, av lyx-möss. Har ni någonsin sett ett tolvvåningshus för möss? Jodå i källaren där en hel del spill från silon hamnat till en prydlig livsmedelshög åt en musfamilj stod huset. I en aluminiumstege med tolv ihåliga steg bodde en mus i varje öppning, ingen katt som jagade dem och mat för resten av livet. Ett stabilt skydd mot väder och vind, kan man ha det bättre som mus?
.

Stacks Image 262565

Jag tycker den är söt, katten därhemma ser mest en bit rolig mat, två bilder på möss och mushus

Stacks Image 262567

.

Stacks Image 2747

Sparsamt med färger, sparsamt med ljus denna tidiga söndagsmorgon i november, men jag gillar den nästan monokroma färgupplevelsen.

Silon lär ha byggts 1937, två år innan det smällde till runt om i vår del av världen. Så den har väl högst obemärkt firat sitt 75-årsjubileum i år (2012) utan blåsorkester eller fanfarer. Ingen ålder för en silo kan man tycka men den är för liten, omodern och saknar säkert en hel del av dagens teknik och ska rivas. Men; Varje år har den ändå behövts för lagring och torkning så den kanske står några år till. Hört talas om Särimner?
.

Stacks Image 2751

Det var en bit att klättra upp, själv nöjde vi oss med trapporna i silons insida

...och från Sydsvenska Dagbladet klippte jag det här: Och hur var det nu med namnet? – Jag har i alla år trott att det hette ”silos” när de är flera. Men icke – enligt länsstyrelsen ska det vara ”silor”
SYDSVENSKAN: http://www.sydsvenskan.se/sverige/landmarken-under-hot/ ...men vad har Länsstyrelsen med svenska språket att göra?

Eftersom den historiska bakgrunden till silor, deras uppgång och "fall" redan är berättad från tidigare besök i Svalöv och Eslöv så känns det dumt att upprepa samma historia igen. D.v.s. Eftersom en nyare silo är effektivare, mer rationell, ger lägre kostnad per enhet, är säkrare, snabbare, billigare osv. så återstår bara att titta på resten av bilderna. Det är i alla fall gott om färg på interiör och inredning, en fulsöt
Amica som parkerats intill evigheten och några riktigt söta möss.
.

Snurrigt, men det brukar det vara

Elektriciteten var dragen nästan överallt i landet och var både billig och pålitlig. Dessutom var hissindustrin eller elevatorindustrin som det heter när de transporterar upp spannmål nu så utvecklad att höjder på 30 till 50 meter inte var några problem. Det var bara att montera på starkare kedjor eller kraftigare virar.
.

Fler bilder på Silorna om du klickar på bilden här till höger > > >

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


Bilden härunder är från ett av trapphusen i silon, skuggorna kan spela dig ett spratt. Täck över vänstra fjärdedelen av bilden med handen. Titta på trappsteget i mitten, notera att skuggningen är lika mörk både över och under steget och trappan går tillbaks både över och under det trappsteget.
.

Stacks Image 262574
.
Stacks Image 2755