Stacks Image 184519

UPPLAGSPLATS HÄSSLEHOLM

Stacks Image 35927

Men innan du går in kan du föreställa dig vilket Sverige vi levde i då denna upplagsplats väntade på att sättas i bruk om ofärdstiderna knackade på, d.v.s. lede Fi, stod vid gränsen. Koreakriget var i praktiken över, Kennedy var redan borta, president Johnsson, senare Nixon hade tagit över efter Fransmännen i Vietnam och B52 var ett flygplan som omnämndes oftare än vi säger Apple, Google eller Spotify idag.
.

Stacks Image 1241

Idag en fridfull plats i skogen, hösten 1962 var nog nerverna på helspänn under Sveriges Radios SRs nyhetsuppläsningar

Ovan jord väl dold i grönskan stod en barack med kamin och logement för de värnpliktiga som tillhörde skyddspersonalen. Den en gång rödmålade stugan har getts ett än bättre kamouflage av de gröna små organismer som numera växer och livnärde sig på dess väggar.
.

Stacks Image 1245

Fredag 30 mars 1962 är denna tidning NORRA SKÅNE ifrån som vi hittade inne i baracken…

… de som hade tillgång till transistorradio vid denna tid lyssnade säkert på Leroy van Dyke som låg etta på
Radio Nords topp20 med Walk on by. Två månader senare beslutar Riksdagen att förbjuda piratradiosändningar, -de är säkert både osedliga, skadliga för ungdomar och kommersiella, -usch och fy! 1962! Globaliseringen finns inte som begrepp men detta år köps Findus upp av Schweiziska Nestle. USA bygger och skickar upp världens första kommunikationssatellit -Telestar och den 23 juni sänds det första direktsända tv-programmet mellan USA och Europa.
.

Stacks Image 52981

Här bodde väl skyddspersonalen i detta hemlighus ute i skogarna

I den militära världen skickar USA trupper till Thailand för att kämpa mot kommunister, Sovjetunionen gör nya atmosfäriska kärnvapentester vid Novaja Zemja, USA genomför nya kärnvapentester, svenska jagare fäller sjunkbomber mot ubåtar vid Fårö och USA ger militärt stöd till antikommunistiska styrkor i Laos. I oktober 62 ser ett amerikanskt spaningsplan missiler på Kuba och Kuba krisen är igång.

.

Stacks Image 1249

Och här är själva bunkerns övre ingång, sedan är det ett antal djupa avsatser ner till upplagsplatsens tunnel där omställare mm skulle trygga elförsörjningen.

Själv var jag fullt upptagen med att lära mig stå på två ben 1962, medan de som var vid vuxet medvetande påstod att världen aldrig varit närmre ett kärnvapenkrig än så. I slutet av detta år premiärvisar försvaret det nya planet SAAB J37 Viggen och en titt framåt i tiden, de kommande åren, så upprepar sig den militära uppbröstningen mellan stormakterna så Sverige gjorde vad de förmådde för att hålla sig neutrala och förbereda sig på det värsta.
.

Stacks Image 1255

Bergsäkert mot vad fienden erbjöd då, men vatten, rost mögel tär hårdare än atomvapen.

Med detta i baktanke blir det lite mer förståeligt varför dessa anläggningar byggdes, så "välkommen in" eller "välkommen ner" till upplagsplatsen utanför Hässleholm.
.

Stacks Image 1259

Skulle självdraget inte lyckas kyla ner de dieseldrivna generatorerna fanns det bättre drag att tillgå

Vad är då historien bakom SJ:s upplagsplatser? I all enkelhet kom man på att elektriska tåg var obrukbara om de berövades sin elektricitet, alltså gällde det att se till att den elektrifierade järnvägen kunde förses med ström även under ofärdstider. Elektrifieringen av landsbygden skedde parallellt med järnvägens tillkomst på orten så både civilt liv och statens transportsystem var i riskzonen om den lede fi skulle klippa av sladden mellan kraftverk och elförbrukaren.
.

Stacks Image 52975

Nere i första bunkeravsatsen smalnade ventilationsschaktet av och nästa "hål" var mindre, för varje steg neråt avtog de sista resterna av ljus, egna ficklampor var enda ljuskällan.


Att bygga dem kan inte ha varit ett diskret företag men eftersom satelliter inte existerade och spaningsplan behövde vara lika synliga från marken som skyddsobjektet behövde vara synligt för dem, så existerade risken att synas, vid bygget av dem.
.

Stacks Image 1269

En blick uppåt mot det schakt och den trappa vi kom från.

Anledningen till att reservkraftstationerna (läs generatorer på järnvägsvagn) skulle vara mobila på järnväg var att generatorer, omformare och transformatorer som var dyr och komplicerad utrustning lätt kunde flyttas till behövande ort. Genom mobiliteten kunde den tekniska utrustningen monteras och underhållas centralt och senare förflyttas samt att om det skulle osa bränt av krut från fi:s kanoner kunde utrustningen förflyttas till säkrare plats (av ett diesellok) för att inte falla i fiendens händer.
.

Stacks Image 162892

Längre ner och ännu smalare ventiltrumma. Principen är enkel, ett konstant flöde av luft som strömmar genom ett rör av olika dimensioner går fortare ju smalare röret är.

Med samhällsutvecklingen fram till våra dagar förändrades behoven och kraven, idag skulle det förmodligen räcka med att bränna av fiberkabelstammen vid Öresundsbron så hade större delen av Sveriges kontakt med omvärlden klippts av och vårt rop på hjälp hade inte ens nått cyberrymden.

Stacks Image 200411

Större delen av tunneln låg under vatten, så ljuskällan fick bli en svepande ficklampa under tiden man tog en promenad i tunneln. En blixtbild skulle bli som att köra med helljus i dimma. .


Största skillnaden mot förra besöket var fukten. Bergrum läcker in vatten och under de senaste två åren har avrinningen ut ur tunneln täppts till av naturen så fukten var så påtaglig att det duggregnade inne i tunneln.
.

Stacks Image 200413

Två saker här inne är ett absolut måste. Effektiva och pålitliga ficklampor, inget Ikeatjafs för 49,90 och höga gummistövlar.

Trots att båda ändarna av tunneln och bunkern är försedda med stenfilter för att skapa ett kraftigt luftdrag så har marken utanför mättats av vatten och naturliga rännilar täppts igen. Hela den horisontella tunneldelen ligger under ca 2 decimeter vatten vilken skapat ett nytt klimat inne i tunneln. Det "regnar" inne i tunneln, den mättade luftfuktigheten är fullt synlig i ficklampsljus och enskilda daggdroppar var fullt synliga.
.

Stacks Image 200415

Ju närmre utgången desto mer vatten, så tunneln lutar svagt utåt mot mynningen.

Jämfört med vårt tidigare besök hade allt förgängligt material gått åt till förgängligheten. Herrtidningar från 1977 och annat som dåtidens värnpliktiga fördrev tiden med hade på två år förvandlats från papper med läsbar text till en knappt igenkännbar hög med mögel, trots all avsaknad av ljus.
.

Stacks Image 200417

1977 lämnade någon värnpliktig den här platsen och glömde veckans nummer av Lektyr, det ligger där än.

Tiden bryter inte bara ner materia så att järn rostar och papper möglar, även världen utanför tunneln ändras. Vår uppfattning om vad som är säkert eller inte, vår uppfattning om vad som är farligt eller inte förändras liksom det vi uppfattar som hot. Min uppväxt präglades av ord som atombomb, overkillkapacitet och atomubåtar.
.

Stacks Image 200419

Här syns ficklampans ljuskägla tydligt i den fuktiga tunneln, fuktens påverkan på järn och andra metaller är påtaglig.

Allt det där finns kvar, den fysiska overkillkapaciteten har säkert minskat medan träffsäkerheten ökat, idag kallas det nukleära stridsspetsar och de har en kuslig träffsäkerhet, men vi har väl vant oss. Idag fruktar vi mer att strömmen ska gå och att mobilmasten ska slås ut så vi inte kan skicka bilder till och twittra med varandra på vår iPhone. Samma iPhone som används för att markera ett intressant UE-objekt med gps-koordinater så vi ska hitta dit igen om behov uppstår. Samma GPS system som styr dagens förarlösa missiler mot sitt mål.
.

Från Gästboken lägger jag till följande inlägg som rättelse av min egen okunskap, tack för korrekturen Mattias C. Datum: tisdagen den 29 november 2011, 19:57:48 Namn: Mattias C

Ang upplagsplatsen... man hade inte diselgeneratorer i upplagsplatsen, i varje fall inte för att driva några tåg (verkninsgsgraden blir bättre om man sätter dieselgeneratorn inne i loket) I tunneln har det stått omformarvagnar som formar om 50Hz växelström till 16 2/3 Hz växelström. Det är riktigt att de stått i berget av säkerhetsskäl och anledningen till att de stått på spår är för att de lätt ska kunna skiftas ut och tas på service och reparation.


100 2

Stacks Image 1364
Stacks Image 1358
Stacks Image 1360
Stacks Image 1362