Stacks Image 2632

WEIBULLSHOLM LANDSKRONA
Stacks Image 308342

Tio år efter vårt besök har finansiella resurser och lite kärlek förvandlat det vackra Weibullsholm från en förfallen skamfläck till ett vackert ståtligt hus, med aktiva arbetande människor i. Man kan inte annat än glädjas att denna raritet har fått en framtid!
.

Välkommen till Weibullsholm i Landskrona

Ett av Landskronas vackraste hus är på väg att försvinna. Visan är densamma. Köp och sälj, nya ägare, ingen åtgärdar något, det regnar in och när det gått tillräckligt lång tid konstaterar man att byggnaden har irreparabla skador. Så nu verkar hoppet ute.

.

Stacks Image 234875

Huset har "plomberats" vid ett antal tillfälle, men det bryts upp lika fort

1870 grundades företaget Weibulls Utsädesaffär och Växtförädlingsanstalt. Som det brukade gå för duktiga entreprenörer för hundra år sedan, så gick det också för Weibulls. Bra alltså! Barnen skickades till Lund och återkom med bättre titlar i botanik och vetenskapen tog plats i verksamheten. 1929 bytte företaget namn till W. Weibulls AB och pengarna trillade in. Man blev lite av sin tids spjutspetsföretag inom växtförädling och breddade verksamheten till att omfatta både utsäde, köksväxter och senare även prydnadsväxter.

.

Stacks Image 237102

Byggnaden är full av roliga excentriska rum och utrymmen

Så småningom tilldelades Weibulls i Landskrona statsanslag för vidareförädling av växtförädlingsenheten. Anseendet var gott och det blev än mer klirr i kassan, då som nu är inaktiva pengar i kassan av ondo så Weibulls gick på förvärvsrunda. Hallands Frökontor AB och Algot Holmberg & Söner införlivades i verksamheten.
.

.

Stacks Image 2739

Ett av trapphusen. Byggnaden har en gång varit mycket smakfullt byggd och inredd

Men det blev moderna tider och Cardo köpte upp Weibulls 1980. För Cardos del var det inte bara en finansiell placering, Cardo ägde Redan Hilleshög (betfrö) och SSA så nu skulle rationaliseringsarbetet och synergieffekterna ge än bättre utdelning på lite sikt. Men det var ju inte bara Cardo som satt på stor kassa. Sveriges dåvarande största industriföretag på Hisingen kände väl också av lite klåda i spenderbyxorna så 1986 var det Volvo som ägde Cardo. Dåtidens managementstrategi var att sprida riskerna och det var på modet att inte ha alla ägg i samma korg. Weibulls hamnade i Volvos livsmedelsbolag Proventus för några år innan man blev dotterbolag till Procordia 1989. låter det rörigt, så var det på 1980-talet, och det är inte bättre nu.
.

Stacks Image 262565

Trapphusdekoration

Stacks Image 308344

Interiören var också av hög klass. Utställningsfack eller pinboard. Det luktar management

Med bland annat Badische Anilin und Soda Fabrik; BASF som ägare så slogs Weibulls ihop med Swalöfs AB 1993 vilket sedan 2010 ägs av Lantmännen SW Seed. Lantmännen är i full färd med att stänga ner silos lite runt om i Sydsverige och Swalöf Weibulls silo i Svalöv har vi besökt tidigare. Den är i bättre skick än Weibullsholm. (silon Svalöv)
.

Stacks Image 262567

Insidan av det kopparklädda tornet är en skönhet i sig, Frans Ekelund har ritat tornet

Weibullsholm är en sorglig historia, men fastighetsspekulanterna har faktiskt gått på en mina i detta fall. Visst har de misskött huset, det är bortom räddning inom ekonomiska ramar. Men bygga nytt får man inte göra, för på andra sidan gatan ligger Rohm & Haas som är klassad som kemisk industri och då ligger marken där Weibullsholm ännu står upp för nära och inga nya kontor eller bostäder får byggas.
.

Stacks Image 2747

Kontorsinredning, ska jag gissa på 80-tal

(20120925) Besöket gjordes 2011 och vi gick in genom en öppen källardörr. Anledningen till att jag inte lagt ut detta besök tidigare är att byggnaden fortfarande stod i begrepp att räddas åt framtiden. Sedan augusti 2012 ser det ut som om förfallet ska få fortsätta tills grävskopor och knipkäftar river byggnaden. 84 miljoner för en renovering för 1900 kvadratmeter i en stad som brottas med många bekymmer varav ekonomin är ett. Räknat per kvadratmeter så hamnar priset på strax över 44 000 kronor per kvadratmeter, lätt att inse att det blir svårt att motivera renovering i nuläget.
.

Stacks Image 2751