Stacks Image 285851

HEMMETS JOURANLS TRYCKERI BULLTOFTA MALMÖ
Stacks Image 1255

Ibland springer man bokstavligen över små överraskningar, HJ tryckeriet är en sådan överraskning. Grinden stod öppen och på mer än ett ställe var dörrar öppna eller söndersparkade. .

Stacks Image 218844

Långa vandringar i korridorer med kvarlämnade tomhylsor och jättelika hundlortar, -spännande!

Låt mig inflika att jag ogillar blixtfotografering men på många ställen var det så igenspikat och tillbommat att inga andra möjligheter stod till buds. Men i husets hörnor och ljusschakt sipprade dagsljuset in. Av själva tryckeriverksamheten återstod endast färgspill, men det var ett färgglatt ställe, intensivt gula och gröna väggar om det inte var rent tegel och grå betong.

Informationen om Hemmets Journals Tryckeri i Malmö är mycket sparsam. Byggår? Orsak till stängning? Vart flyttade verksamheten? Mest förunderligt är att byggnaden är ganska ny, en vild gissning är sent 70-tal till tidigt 80-tal.
.

Stacks Image 218848

Här stod väl de olika färgpressarna, en för varje färg, rött, gult, blått.

Inne i korridorerna var det stort, tomt och trist. Men ett stort obehag upplevde vi, när vi hittade 7,56 tomhylsor lite överallt inne i byggnaden och på sina ställen låg gigantiska intorkade hundlortar som fick tankarna att föreställa sig jättelika schäfrar eller kanske lite mindre men styggare hundar. Inte den sortens spänning man eftersträvar när man snällt går omkring med sin kamera och ficklampa.

Men denna lördagsmorgon hade buset och paintbollspelarna förmodligen inte för avsikt att bedriva sin verksamhet där vi var, jag undrar inte över vem som skrämt vem i så fall?
.

Stacks Image 35927

Det här såg äkta ut, knappast någon militärövning från 2007

På en av ytterportarna var polisens blå-vita avspärrningsband uppsatt. Tomhylsor, hundskit utspridda spelkort och polisavspärrning, ett tjog bäddmadrasser etc. Det kändes som en del av Malmös mindre snälla och mindre laglydiga klientel hittat en dold fristad att gömma sig i eller bedriva verksamhet i.

En artikel i SDS från 31 maj 2007 kan förklara en del av de tänkta spåren vi såg, men låter militären sina hundar, -om de har några? Uträtta behoven inomhus och lämnar de tomhylsor efter sig? Och lokalen är utmärkt för skydd av ljusskygg verksamhet för den som inte har rent mjöl i påsen.
.

Stacks Image 1241

Färgglatt värre, när man ska välja säkring

Även lite mindre farlig skjutande verksamhet hade förekommit då ett gäng paintballspelare lämnat tydliga spår efter sig.
.

Stacks Image 52981

Som tur är han bara av papp

Klicka på de små bilderna för att aktivera fotoalbum
.

Stacks Image 1249

Här ute är det skogstyst och jag kan föreställa mig mörkret på höstnätterna

På taket är det bara att stiga in och låta sig omslutas av kupolbyggnaden, det sista hoppet att lämna verkligheten nu är om professor Månberg (Tintin, Den mystiska stjärnan) dyker upp och erbjuder guidade rundvandringar. Men ingen Månberg dyker upp och den tysta storslagna verkligheten når sin topp här uppe.

Om du klickar på bilden härunder blir det lite fler bilder från Hemmets journals Tryckeri i Malmö
.

Stacks Image 289263

100 2

Stacks Image 289244
Stacks Image 289247
Stacks Image 289250
Stacks Image 289253