Stacks Image 1520
.
SÄNDARSTATIONEN VALLDA
Stacks Image 170358

Tidigt på morgonen, innan solen orkat upp

Bättre sent än aldrig, men nu har vi varit där också.
Kriget, d.v.s. andra världskriget hade just tagit slut, det nya kalla kriget var på väg att trappas upp, men det civila livet gick vidare och utvecklades. I Öster låg Stockholm och försökte skydda sig mot snokande KGB agenter på ytan av och under Östersjön. I väster i Göteborg expanderade handeln och fartygstrafiken i ett av Europas då, få fungerande industriländer.
.

Stacks Image 170360

Några få skåp, en del till och med innehållande små kretskort, reläer och annat oförklarligt stod kvar.

För att hålla ordning på och kommunicera med i första hand svenska fartyg ute i världen byggdes radiostationen i Vallda 1956 för att sända ut allt vad dåtidens fartyg och dess besättningar behövde. Mottagarstationen låg en bit därifrån i Onsala. Sändarstationen var i bruk under 48 år, fram till 1994.
.

Stacks Image 1524

Härifrån koordinerades, informerades och dirigerades den civila fartygstrafiken.

4 oktober 1957 skickade Sovjetunionen upp Sputnik 1 som får anses vara världens första satellit. Det skulle bli fler satelliter uppskickade i rymden, först för militära ändamål, att tjuvtitta på vad grannarna hade för sig i buskagen, sedan för allt mer kommersiellt bruk. Innan satelliterna började förse oss med ett tjog usla såpor samtidigt som de sände ett tjog meningslösa sportevent på andra kanaler, så hade sjöfarten insett nyttan med dessa radioreflekterande lådor uppe i rymden. Man kunde både prata med fartyget på andra sidan jorden och fartygen i sin tur kunde navigera med hjälp utav dem.
.Stacks Image 1531

Små gröna gubbar fanns här också. Putinister kanske

När världen gick in i 90-talet hade isen på det kalla kriget smällt bort och uppe i skyn bortom ögats synförmåga kretsade nu så många satelliter att de flesta ljusfyrar och radiostationer inte längre behövdes. 1994 packade man ihop utrustningen på Vallda och lämnade byggnaden åt sitt öde. I 22 år har den stått still utan att sända något. De nio antennerna har monterats ned och kvar står en ruin och nio betongfundament ute på en åker.

.

Stacks Image 1539

Trapphuset var av den högre inredningsskolan, men nu dammar det av frostspräng tegel.

1994 stängdes den, samma år som internet slog igenom på allvar. Idag tar vi för givet att vi ska kunna skicka bilder på kaffekoppen och fikan för att tala om för världen hur bra vi har det. Kommunikationen har definitivt förändrats och med den vårt bruk att kommunikationsmojänger. Människan har faktiskt ändrat sitt beteende. Ett led i den förändringen kan härledas till en liten oansenlig ort söder om Göteborg.
.

Stacks Image 1553

Största hallen på plan två, ingenting kvar.

Ruinen var på upphällningen, kvar är frostspräng tegel, sönderslagen utrustning av det lilla som lämnats. I övrigt ingenting.
.

Stacks Image 1555

Elementärt, med passande radiator som utstrålade värme.

Att betänka är att byggnaden säkert ansågs som modern arkitektur när den byggdes, detaljer och kvaliteter avseende arkitekters ansträngning saknas inte. Lätt Bauhausinspirerat, med rundade väggar och rundade räcken i en övrigt kantig byggnad.
.

Stacks Image 1557

Ruinen ser lite ledsen ut, det var bättre för tycks den tänka.
.

Stacks Image 1561

Man kan ta bussen hit om man har tid
.

Stacks Image 1535

Ett tiotal bilder till från radiostationen i Vallda.