Stacks Image 285851

GRÖNBY SKOLA
Stacks Image 218844

Nyinsatta fönster runt om men utan tätning mot väggen, det regnar in

Detta är förmodligen en tragisk historia i lite lyxförpackning, med lantliga drömmar och polska gästarbetare, kanske en polsk bank, kanske ett polskt byggföretag, kanske fick de sina löner, kanske fick byggföretaget betalt eller inte. Vi befinner oss på landet i södra Skåne och om vi då flyttar oss tillbaka ca 100 år så ska väl den gamla skolan ersättas och denna nya skola byggs för att sprida läsförståelse och kunskap på den skånska landsbygden.

.

Stacks Image 218848

Ingången var en söndersparkad fiberskiva, det växte gröna saker på den också

Den svenska industrialiseringen är i full gång, sockerbruken puttrar på, andelssilonas ihåligheter fylls på regelbundet av vete och råg och välståndet växer. Med industrialiseringen följer utbildning och urbanisering, de minsta orterna överges till förmån för centralsamhällen, järnvägar byggs och tåget till framtiden tuffar på. Framtiden från denna horisont, -den ligger i Malmö, Lund eller Ystad.

.

Stacks Image 35927

Polska cementsäckar, överallt spår av byggjobbarna som gått sin väg .

Stacks Image 1241

Det syns det varit en skola, men det är renoverat med stil.

Det tog mindre än hundra år men till slut steg den siste framtidspassageraren in i den katalysatorrenade bilen och flyttade för gott in till staden, rälsen till framtiden hade för länge sedan belagts med asfalt. I vår urbaniserade nutid längtar själen till landet om det bara fanns lite bostäder med klass och still, gärna sådana de visar på TV så man kan bo ståndsmässigt och modernt fast med all tystnad och friskluft utanför det öppna fönstret. Till samma recept lägger vi till en stor ståtlig landsortsskola i sten som stått tom en tid på grund av obefintligt elevunderlag. Lätt att inse att detta är en utmärkt affärsidé.

.

Stacks Image 52981

Det var inte riktigt färdigt överallt, men här var det tätat så det inte regnar in

…En stor tom skola på landet = lågt pris …En växande storstad runt knuten om man kör bil …En bro till Kastrup och Köpenhamn, nära till Sturup
.+.Nära till Polen = billig och kompetent byggarbetskraft
.=.En utmärkt affärsidé
.

Stacks Image 1249
Riktigt fint och sedan bara övergivet

.

Stacks Image 1255

Badkar, byggbelysning, köksinredning -grå-, trägolv.... nu går vi för gott grabbar!
Vi befinner oss nu i år 2007 och bygglov lämnas in för att bygga om skolan till femton lägenheter på ytor mellan 75 - 130 kvm och högt till tak är det också. I parken utanför ska det byggas 6 stycken villor, samlingslokaler, gym, swimmingpool och lekplats. Ambitiöst! Och dessutom ska den gamla sekelskiftesmiljön återställas. Så långt går allt att läsa om och det verkar både realistiskt och genomförbart.

.

Stacks Image 1259
Även här var har man hunnit med att täta mot vädret.
.
Stacks Image 218830

Här rinner inget regnvatten ner. Stopp i stupröret, snart angrips fasaden .

Stacks Image 289255

Nya fönster men det regnar in, förfallet har börjat .

Stacks Image 289259

Bank BPH, bara en mugg eller var det polska finansiärer med i bilden

2007 var året, så småningom anlitas polska byggjobbare eller en polsk byggfirma och efter en viss tid tar bygget fart och skolans inre tar form.

Efter 2007 kom 2008. Lehman Brothers hette en bank som ställde till det för sig själv och andra och den som i slutet av 2008 inte hade den egna madrassen full med pengar av högre valörer hade svårt att överleva i byggsvängen. Trots sänkta räntor så var investeringar i dyra lägenheter ute i ingenstans inte det mest attraktiva för tilltänkta bostadsköpare.
.

Stacks Image 289277

Någonting uppfyller europeiska normer.

Stacks Image 289275

Kanske inte världen roligaste arbetsplats, hoppas verkligen de han få betalt för jobbet
Ganska raskt måste bygget ha blivit svårfinansierat, bostadsköparna som tidigare varit intresserade drog sig ur, de stora investeringarna i skolan satt fast i väggarna och kunde inte omsättas till pengar på annat håll.
.

Stacks Image 289273

Här bodde några av byggjobbarna, överallt spår från Polen
Bygget var nytt, fräscht men så hastigt övergivet att fönster var isatta fast utan tätning mot fasaden, skyddsplatsen på dörrar och skåp var kvar, överallt låg det obrutna polska cementsäckar. Vissa rum var helt nyrenoverade det enda som saknades var vitvarorna, andra utrymmen var under renovering, byggbelysningen stod kvar på sina stativ, en del verktyg låg kvar lämnade som om flyglarmet gått.
.

Stacks Image 289271

Bygget är riktigt fint när solen skiner på det .

Stacks Image 289279

Huvudingång, med spegelglas. Smaken är som b....

En del lägenheter var färdiga att flytta in i andra behövde endast färg på väggarna för att anses färdiga. I hela denna topprenoverade tingest regnade det in, elen var avstängd, ingen värme alls på vinter etc. Stället han inte ens bli färdigt innan det övergavs. Som om båten kunde sjunka inne på varvet. Inga skriverier (har jag hittat) om någon som lurats så avslutet har förmodligen skett snyggt. Men Likvidation beslutades den 9 oktober 2009 och konkursen inleddes den 26 april 2010.

Tillägg så kallat P.S. ca 2015: enligt tidningsartiklar i sydsvensk press så har skolan fått nytt liv som flyktingförläggning åt syrier och afgahner.
.

Stacks Image 289244
Stacks Image 289247
Stacks Image 289250
Stacks Image 289253