Stacks Image 184519

GAMLA BROGATANS SJUKVÅRDSAFFÄR, GAMBRO

Stacks Image 35927
Rationell, funktionell och produktiv arkitektur. Bakom brummar E22 och trafiken på och påminner om vår moderna värld.

Gambros gamla lab. revs och demonterades våren 2014 och idag står det säkert nya byggnader på tomten

1964 i Lund blev en uppfinning från 1946 korsbefruktad med kapital och blev satt på tillväxt. Att detta skulle bli en hävstång i en kapitalists uppgång och senare fall och sluta i Sveriges mest mystiska försvinnande är en liten parentes i sammanhanget. Men när Gambro var som mest på modet under 80-talet var det också en uppblåst guldkalv. Uppblåst av investerare och finansfolk, medan verksamheten i stort gick som vanligt.

.

Stacks Image 1241

Med en specialiserad infrastruktur i byggnaden är den svårsåld för annan verksamhet
.

Stacks Image 1245
Gaskranen avstängd, kvävas får man göra någon annanstans

Då, en gång, långt ute i de akademiska tassemarkerna, bortom ära och redlighet byggdes ett laboratorium. Nu drygt trettio år senare mitt inne i ett virrvarr av motorvägar och forskningscenter står en ruin. Året var 1983 och självaste landshövdingen var med i första spadtaget. Då var det banbrytande spetsforskning nu ett företag som andra.
.

Stacks Image 52981
Dragigt i lokalerna! Dragskåp eller avsaknaden av dörrar kan vara orsaken

.

Stacks Image 1255
Färgglade kranar till gaserna

Huset som nu står övergivet har ingenting med finansmän och spekulanter att göra, det är helt enkelt för litet och för omodernt. En byggnad så specialiserad med en specialbyggd infrastruktur i väggarna och ett läge som behövs för egen verksamhet hamnar inte hos någon mäklare.
.

Stacks Image 1259
En liten innergård bjöd Gambro på

Utvecklingsarbetet påbörjades i Lund 1964. Företaget tog namnet Gambro, en akronym av ”Gamla Brogatans Sjukvårdsaffär Aktiebolag”. Uppfinnaren av ”engångsnjuren” var en forskare som hette Nils Alwall och Åkerlund & Rausing hade ekonomiska medel att skjuta till och kunde bjuda på lite källarlokaler att arbeta i.
.

Stacks Image 52975
Tomt och tyst, som alltid

Redan 1946 var arbetet igång. Med ett konstgjort korvskinn, ståltrådsnät och saltlösning så skapades den första konstgjorda njuren - långt innan Sjukvårdsaffären blev Gambro. 1964 tar Holger Crafoord scenen i besittning och lägger njurprojektet i företaget Gamla Brogatans sjukvårdsaffär Aktiebolag, Gambro är bildat!
.

Stacks Image 1269
Skåp utan drag, men med lite färg på

1983 noteras Gambros aktier på Stockholmsbörsen, 13 juni samma år tas det första symboliska spadtaget till den byggnad som nu sjunger på sista versen. Spaden för första taget står slarvigt undanställd i ett av byggnadens rum med dåtidens potentaters namn ingraverade.
.

Stacks Image 162892

Första spadtags spaden. Dåtidens potentater, säkert fin middag på Grand den kvällen 13 juni 1983
.

Stacks Image 188959
Inget kvar som avslöjar forskningshemligheter i alla fall

Med Holger Crafoords frånfälle tidigt 80-tal inleds en spekulationscirkus som ska vara i 20 år. Dåvarande VD sedan 1975; Anders Althin har arbetat upp Gambro till Sveriges mest lönsamma aktie vilket drar till sig kapital som behöver investeras och generera avsättning.


100 2

Stacks Image 188961
Färdiglastat på denna zon

Arbetet med att placera Gambro som en börsraket belönas med att densamme Althin får lämna Gambro 1984 eftersom investeringsfonder m.fl. vill se än högre avkastning på investerat kapital än vad Althin ansågs kunna leverera.
.

Stacks Image 188965
Reflexerna i fönstren på plan två avslöjar den påträngande moderna tiden

Gambro har idag tyska ägare med mycket pengar i kassan. Parallellt med den medicinsktekniska utvecklingen pågår kapitalets och pensionsfondernas kapplöpning om vem som ska ta hem storvinsten till sina pensionssparare, d.v.s. du och jag. Gambro snurrar vidare, utvecklar och genererar kapital till din pension och kan om behov uppstår förse dig med en konstgjord njure.
.

Stacks Image 188969
Tack för upplysningen
.
Stacks Image 1364
Stacks Image 1358
Stacks Image 1360
Stacks Image 1362