Stacks Image 2632

LÄDER, PÄLS OCH KLÄDER


.

Beställ boken Skånes Glömda Rum -Det industriella välståndets ruiner.

beställ här

Boken är ett destilat av Tillträde förbjudet, med mer berättelser. Om hur stadsministerns son hamnade på fästning. Eller hur lättfotade kvinnor lurade pengar av nylönade gruvarbetare.

Skånes Glömda rum 249 kronor + 79 i porto 328 kronor.

Stacks Image 188968

.
Var det någon som mumlade om världens äldsta yrke så var det nog i denna bransch. Möjligtvis var jägaren, slaktaren och skräddaren inga yrkesmän från början, de var bara angelägna om sin egen överlevnad.

Därefter utvecklades de till specialister på matjakt, pälsberedning eller annan kroppsbeklädnad. Ungefär vid den tiden då vi stått upp några hundra tusen år och förmodligen med gutturala läten kunde föra någon form av konversation.

Textil och beklädnad tycks alltid vara de första industrier som byggs upp i länder som övergår från jordbrukssamhällen till industrinationer. För 40 år sedan syddes t-shirts fortfarande i Sverige, sedan flyttade den produktionen till Sydeuropa, Portugal, Grekland, södra Italien.

Redan innan muren föll hade stora delar av sådan manufaktur flyttat till Tjeckoslovakien, Jugoslavien och andra Östeuropaekonomier. Så fort de fick det lite bättre och blev lite dyrare flyttade tillverkningen till Sydostasien och Kina.

Nu är Kina för dyrt för T-shirts o.s.v. Sista land i världen idag som kommer att sy t-shirts till andra blir förmodligen Nord-Korea om deras utveckling fortsätter att stå stilla som den gjort och eventuella överskott enbart placeras i vapen och soldater.

.

Stacks Image 59513
.
Stacks Image 2743

Klippans Läderfabrik blev omodern, svenska lönekostnader blev för dyra och strängare miljökrav såg till att stänga glaceläderfabriken i Klippan. Pälsgarveriet vid Råån dog av ungefär samma anledning. Medan Strumpfabriken i Knislinge med varumärket Anita kunde leva lite längre då man nischat in sig på ett lite högre prissegment och låg längre upp i förädlingskedjan. Men den svenska teko-krisen, den som föregick varvskrisen, var den första kris att slå ut dessa industrier med enkla produkter som tillverkades av maskiner och lågavlönade sömmerskor.
.

100 2

Stacks Image 2771
Stacks Image 2774
Stacks Image 2777
Stacks Image 2780