Stacks Image 3179

100 2
SANDUTLASTNINGEN SVANEMØLLEBUGT I KÖPENHAMN
100 2

Stacks Image 63819
Trots den grå miljön lättar grafittin, och rosten upp färgsättningen. Det här ser inbjudande ut..
Stacks Image 3194

Här borde entrén vara men det var låst med kätting, men visst är det ett färgglatt ställe

Det blir till att stå i nutiden och dra slutsatser bakåt i tiden. Sand är volymvara, lågt pris per ton, men stora volymer och många ton. Utnyttjad yta är stor per omsatt krona och avkastningen låg per ton och låg per yta, bara att hoppas på många sålda ton sand.
100 2

Stacks Image 3188

Nå grinden på andra sidan var öppen, bara att gå in! Det där transportbandet där uppe ser väl inbjudande och spännande ut!

Marken ägs troligtvis av ett kommunalt hamnbolag och har fram till våra dagar inte betingat något högre värde. Inne i en smutsig bullrande industrihamn flyttades sanden från fartyg till bil eller åt andra hållet, sådan miljö har inte värderats högt tidigare.
100 2

Stacks Image 1555

Det dröjde inte länge förrän vi var på väg upp i sandfållorna, utsikten var OK!

Hamnen, en för övrigt mansdominerad miljö med overaller, svettiga hamnarbetare, damm och buller. I denna miljö, med likartade grannar där företaget i nästa kvarter lastar skrot och på andra sidan sysslar nästa bolag med kol i parti och minut. Där och då inser man att samhällets livsnödvändigheter skulle verka men inte synas. Kranar och skopor tillhörde dåtiden.

100 2

Stacks Image 2978

På andra sidan tränger nutiden sig på, här i form av en marina för större småbåtar

Efterhand som bulklastningen rationaliseras och mekaniseras blir det färre hamnarbetare av den klassiska sorten och även om några enstaka kranförare och deras kranar sköter samma jobb som tjoget pilsnerdrickande stuveriarbetare tidigare gjorde, så är det numera Arkimedesskruvar och gigantiska dammsugare som gör grovjobbet ännu effektivare och även kranföraren med skopa pensioneras in i historieböckerna om den svunna tiden.
100 2

Stacks Image 1279

Ytterligare en påträngande nutid, kontorsbyggen i hamnmiljö, lätt att inse att det är sista versen för bulkhantering i denna hamn

Hyr man sedan marken av Köpenhamns stad eller hamnen som är ett dotterbolag till kommunen så har man en hyresvärd som med tiden inser att om all smuts och allt buller försvinner så är marken på de gamla industrikajerna en dubbel kommunal guldgruva. Först lite planändringar i stadsplanen till förmån för bostadsbebyggelse och en framsynt stadsledning ser intäkter från stigande markpriser. Sedan kan området förvandlas till ett exklusivt bostadsområde med sundsutsikt och egna kajer till de boendes nyinköpta ”små” segelbåtar. De nya dyra bostäderna bebos dessutom av folk som har råd och då trillar pollett nummer två ner i den kommunala kassakistan; Skattekraft!
100 2

Stacks Image 1591

Den Köpenhamnska kvällssolen bjuder på intensiva färger och långa skuggor

Telefonnumret som angavs på en skylt till sanddeponin visade sig gå till en betydligt större och modernare anläggning i Köpenhamns södra hamn, längre från centrum, närmre flygplatsen där buller redan ingår i den naturliga miljön och med modern utrustning där kranar är historia och de tidigare nämnda Arkimedesskruvarna och sandsugarna tagit över jobbet. En processledare sköter från sin tv skärm flertalet maskiner och ser till att rätt sorts sand och grus hämtas från rätt fålla och hamnar i rätt flak eller rätt vagn och ingen behöver ens ta i bulkvaran.
100 2

Stacks Image 2887

Givetvis måste kranen besökas, byggd 1965 och orkar med 8 ton vid 20 meters uthäng

Det nya exklusiva grannskapet tränger sig på. Väster om utlastningen ligger ett vitt kontorspallats, på andra sidan kajen ligger en ”fritidsbåtshamn” med klass. Att kalla den småbåtshamn skulle kräva ett definitivt klargörande om vad som klassas som ”småbåt”. Granne med fritidsbåtshamnen ligger några arkitektritade vita, strikta, tveklöst vackra, mycket tidstypiska flerfamiljshus.
.

Stacks Image 2891

Styrhytten var låst, ack du grymma, missunnsamma värld!

De äldsta husen på området, de som ser ut som vi vill och föreställer oss den romantiska tidiga industriepoken har renoverats till ett originalutförande från det sena 1800-talet, fast renare, snyggare, proprare, en arkitekturens skansenfiering. Men visst är det en bättre medicin än att riva dem, trots allt så går tiden vidare. Bara för att det sena 1800-talets arkitekter inte kunde föreställa sig trådlösa routrar, kommunicerande datorer, molntjänster och annat för oss livsnödvändigt så ska deras gedigna 150-åriga byggnadsverk inte raderas från stadens medvetande.
.

Stacks Image 67974

Maskinrummet var också låst, men visst kranen var väl värd lite klättring
Det är en tidsfråga innan moderna japanska eller koreanska maskiner förvandlar sanddeponin till en plan yta. Sedan pålas det och i finalen står slutligen ytterligare några mångmiljonlägenheter med inglasade balkonger, egen hamnplats och milsvid Sundsutsikt, ända till Sverige om vädret tillåter. Uppenbarligen tror man inte på några höjda havsnivåer här och skulle havet stiga och värdet på bostaden sjunka har man ju alltid sin fritidsbåt att leka Noas Ark i.
.

Stacks Image 1336

… och det blev afton och mörkret föll likt en tom butelj Tuborg till marken

Sandomlastningen är tydligen ett tillåtet område för graffitti, vi talade med några spraymålade ungdomar på plats, som alla fördomar till trots talade vårdat, såg vårdade ut och uppenbarligen, liksom vi utövade en hobby, som man åtminstone själv betraktar som seriös och det var snygg graffitti. Inte som streckmålarna i centrala Lund vars själlösa streck enbart leder till ett evigt fasadtvättande. Efter lite tips och råd från graffittikillarna skred vi till verket gick in och lämnade inga spår efter oss, men avbildade desto mer med våra kameror.
.

Stacks Image 1851

Graffitin höll hög klass, här har Povel Ramels Fat Mammy Brown avbildats. "jag förätit mig på Jazzen med en strålande aptit,
sen den dan jag lade grunden till min form på Basin Street"
Ella Fritz och Peters Sister låter ändå ganska tunt
Ni kan ta dem var och en och slå ihop dem i en bunt, så får ni….

Under vårt besök trillade två lodisar in med många meter, tveklöst stulen kopparkabel hängande på sig. Vi såg inte så mycket av dem, men stanken av bränd isolering spred sig runt området och hade dessa individer inte ”rökt på” innan vilket man kunde misstänka så borde de förkolnade rökgaserna ge dem en mindre kick i någon riktning, troligtvis inte uppåt.
.

Stacks Image 9312

Om några år finns inte att sandkorn kvar och de exklusiva och fantasifulla kontorsbyggnaderna har tagit över. Här i grannskapet ett kontor av två silos.

fler bilder från andra sidan planket om du klickar på bilden här under..

Stacks Image 61781
.
Stacks Image 72519
Stacks Image 72522
Stacks Image 72525
Stacks Image 72528