Stacks Image 1218

VAKTTORNET INNE PÅ VEB KÜHLAUTOMAT
.
Stacks Image 218998

Trots mängder av grå betong är området väl färglagt. Kanske inte riktigt vad Hoenecker tänkt sig.

Någon vettig förklaring till att tornet står där det står är svårt att hitta, lika svårt att föreställa sig. Det ligger inte i närheten av gränsen=muren mellan Öst- och Västberlin och det inga högteknologiska hemligheter som förekom på Kühlautomat.

Var det i avsikt att övervaka och tjuvlyssna på arbetare och annat folk inne på fabriksområdet är det helt felplacerat, tornet ligger utanför fabriksområdet.
.

Stacks Image 218853

Det är en ingång nere till vänster, då går vi väl in
.

Stacks Image 218887

In och upp. En stege, en avsats och vi var uppe.

På andra sidan ligger en öppen yta som tjänstgjort som fotbollsplaner och park. Det var i alla fall inte sportreferat som sändes ut härifrån. På ena sidan en industrihall som tornet inte är högt nog för tjänstgörande vakt att se över. På andra sidan öppen gräsyta.

Kanske är det bara en av indoktrinering paranoid DDR Stalinist, med tillräckligt hög befattning som bestämt att här ska det byggas ett vakttorn?
.

Stacks Image 219040
..
Stacks Image 219044
Stacks Image 219038

Det mesta av utsikten har vuxit igen, men när här var utsikt, vad tittade man på?

Fler frågetecken radar upp sig ju mer man tänker på tornets placering. DDR var en stat som förmodligen innehade världsrekordet i medborgarbevakning. Man lär till och med haft 30 000 glasburkar med insamlade dofter från illojala medborgare. Riktigt hur tygstyckena med medborgardoft samlats in är ytterligare ett frågetecken som radar upp sig likt Östberlins vakttorn.
..

Stacks Image 218879

..

Stacks Image 219051
Stacks Image 219049

Utsikt eller inte, frågorna kvarstår.

Någon har stått här uppe med kommunikationsradio och kikare, troligtvis även med skarpladdat vapen. Men varför? Någonstans i den lojala befälskedjan från Moskva ner till beslutande militär med DDR emblem på rockslaget har iden grott, slagit rot för att resultera i ett vakttorn. Givetvis var det för att skydda DDR medborgarna från kapitalistiska imperialister, liksom den antifascistiska skyddsvallen som byggdes runt Västberlin. Fler frågor än svar, men det står där och det var en rolig avslutande knorr på vårt nästan åtta timmar långa besök på VEB Kühlautomat i Johannisthal i Berlin
.