Stacks Image 1218


FLUGPLATZ RANGSDORF
.

Stacks Image 218998

Huvudhangarerna med flygledartornet. Den rätta DDR-dysterheten infann sig då det jämngrå molntäcket levererade ett knappt märkbart duggregn under hela vår vistelse här.
.

Vi är i Rangsdorf på en flygplats en halvmil söder om A10 Berliner Ring. Flygplatsen invigdes veckorna innan OS i Berlin 1936 och har varit föremål för en del betydande händelser och personer under och efter WW2. Rangsdorf skulle komplettera Johannistahl där flygplanstillverkaren Bücker huserade. Hela bygget av Rangsdorf stred mot Verseillesfördraget, .

mot Verseillesfördraget, men det, som så mycket annat fick lämnas därhän för att hålla Adolf och hans gelikar på gott humör. Efter olympiaden flyttade Bücker från Johannistahl, Berlin till Rangsdorf där flygplanstester start och inflygning inte störde. .

Stacks Image 219174

Resterna av ett flygfält, Taxibanan och troligtvis landningsbanan var av kvadratmeterstora betongstenar. Bekvämlighet var inte högsta prioritet.

.

1 oktober 2017
Redan kvällen innan hade vi tagit oss till Rangsdorf som ligger några få kilometer söder om Berliner Ring. Vi lämnar hotellet och kör mot flygplatsen, två gulmålade 4-våningshus är det första vi lägger märke till. Två praktexempel på DDR plattenbau, men kunde lika gärna varit två halvtaskigt renoverade miljonprogramshus i någon svensk förort. Därefter några villor innan flygplatsen tar vid. Det var gott om betongstolpar, men
staket mellan dem saknas, på .

.
staket mellan dem saknas, på sina ställen hänger lite rostig tråd. För 30 år sedan stod det säkert en rysk värnpliktig vakt här och riktade ett vapen mot den som dristade sig att ta sig in hit. Rangsdorf flygplats var som alla andra sovjetiska militärbaser en isolerad värld, mer eller mindre inhägnad och dess inneboende var oftast isolerade från den närmsta omvärlden och fick det mesta av förnödenheter och nyheter från Sovjetunionen. 
.

Stacks Image 219748

Väl inne betraktar vi hålet vi kom in genom, ut kommer man alltid, om man bara når upp
.

Stacks Image 219746

Bunkern hölls uppe av bågformade betongbalkar, vilka fick översta bunkerplan att ge atmosfär av vindsloft .

.
Bland det första vi lägger märke till är en kulle, en utmärkt plats att gå upp på för att skaffa sig en överblick i höstdiset. Vad vi också lägger märke till efter en stund på denna kulle är ett lite hål, mycket litet. Göran stoppar in sin kamera och tar en bild!
Där inne en bunker, det blir några bilder till för att försöka orientera sig om möjligheterna att ta sig in. Hålet får grävas ut för hand så det blir stort nog
för oss gamla gubbar.
.

.
Det blir ett rektangulärt hål med en nederkant i betong men ganska långt ner till fast mark på insidan, vi betraktar bilderna och listar ut hur vi ska ta oss in utan att bryta benen. Vi ska ut också, men det blir ett senare bekymmer. När hålet är stort nog att ta sig igenom är det en kombination av smidighet, den var bättre när jag var hälften så gammal, armstyrka och fingergrepp, men ner och in kom vi.
.

Stacks Image 219185

Vidare in i bunkerns hemligheter, lyckligtvis för oss var alla dörrar olåsta
.

Bunkern
Här inne har få, om några varit sedan plomberingen, ingen graffiti och inget förstört. Nu var det inte så mycket lämnat men vi listar ut att detta varit flygplatsens ”underjordiska” ledningscentral. Den är byggd på ryska, dvs. det är högst ojämn dimension på byggmaterialet. Rysk militär precision var kanske inte alltid den bästa, fast å andra sidan tränades ryska soldater i att alltid lösa uppgiften,


.
uppgiften, oberoende vilket material som stod till förfogande. Här bjuds på stegar av hemmasvetsad järnvägsräls och armeringsjärn, tunga nog att stå stabilt överallt, men omöjliga att flytta på. Det hänger telefonkablar i taket i ett nätverk som påminner om ett kaosartat spindelnät och elledningarnas upphängning når inte upp till någon EU-standard.  .

Stacks Image 219354

En kontrollpanel har lämnats kvar, men någon tog skärmen med sig
.

Stacks Image 219380
Stacks Image 219189

.

Stacks Image 219488

Ingen belysning och svårt att tolka de kyrilliska bokstävernas innebörd.
.

Stacks Image 218853

Bunkerns undre plan hyser en verkstad, men verktygen är borta så vad den använts till är svårt att veta. Enkom för underjordiskt underhåll eller kunde flygplatsens utrustning ovan jord också få service härifrån?
..
HANGAR II

Stacks Image 219216

Första hangar att besöka var denna. Tillståndet var detsamma som de andra, fallfärdig
.

Bland publiken på Olympiadens invigning står den 17-åriga Beate Köstlin och beundrar den civila halsbrytande flyguppvisningen. Hon övertygar sig själv om att sådär ska jag flyga och det fick hon. Denna unga dam skulle senare i livet ändra på mångas uppfattning om, sexualitet och porr, men det kommer vi till senare.  1937 började Beate Köstlin på pilotskolan i Rangsdorf för att ta examen ett år senare. Förutom att flyga nyttotrafik och militärplan hade hon tagit examen i stuntflyg (1938!) Den unga äventyrliga Beate förälskade sig i sin flyginstruktör, med vilken hon senare gifte sig.  .

Hon hade förvisso lovat att aldrig gifta sig eftersom kvinnor vid den tiden inte förväntades flyga och ett äktenskap definitivt skulle hindra henne att flyga vidare i livet, hellre lycklig och ogift än gift och olycklig med fötterna fast i marken.
Men med en flyginstruktör till make var det ju möjligt att både vara gift och lycklig. Sedan blev det krig och det dåtida nazityskland erövrade det mesta som gränsade till landet. Men när man gav sig på Stalins Sovjetunionen blev det väl mycket krig att orka med.
.

Stacks Image 219231

Golvet var helt täckt med mossa och grönsaker, taket hade sedan länge rasat in och hangaren utgjorde nu en egen biotop .

Stacks Image 219754

Den här kassen, gjord för glödande kol och trä för att vakthavande soldater skulle hålla värmen vintertid har integrerats i den vilda växtligheten .

Stacks Image 219758

Ett av skälen till att Rangsdorf valdes till ny flygplats var en befintlig järnväg från Leipzig till Berlin, järnvägen är fortfarande befintlig.
.

.


HANGAR III

Stacks Image 219399

Dags att besöka nästa hangar, här bjöds på en del material från kalla krigets tid. Bilder gick att tolka, men språket var ryska. .

Stacks Image 219405

Även i denna hangar hade golvet transformerats till en odefinierbar biomassa och en ny biotop hade tagit form. Men här bjöds på lite överraskningar. .

20 juliattentatet, von Stuffenberg
Efterhand som kriget fortgick blev den tyska krigsmakten allt tröttare och mindre motiverad. Hitler kombinerade drömmar om nya vapen med verklighet och lovade såväl omvärlden som sina generaler och fotsoldater att snart kommer våra nya vapen och då vänder krigslyckan. Många högre befäl i tyska Wehrmacht, dvs den reguljära tyska armen insåg att nya vapen bara var våta drömmar i huvudet på en galning och att man måste göra något åt detta. Claus Schenk Graf von Stauffenberg var överste i Wehrmacht och hade ingen tjänst inom SS. Han hade redan innan kriget startade en antipati mot Hitler och delade få av nazistpartiets åsikter.

..
År 1943 anslöt han sig till den motståndsrörelse inom militären som hade som mål att ta död på Hitler. Man kan ju fundera på varför man inte säger upp sig från sin tjänst i det militära när man inte delar åsikter med den diktatur man strider för.  Det troliga svaret är att den som vid tiden innan kriget och i dess första skede, ungefär likt dagens Nordkorea, inte ohämmat agerade som en nazistisk patriot och visade avgudabeteende mot Hitler riskerade att snabbt bli skjuten eller hamna i ett koncentrationsläger. Så hellre överste för Hitler än ett lik i en massgrav.

Stacks Image 219824

Längre in var taket tätt och den biologiska nedbrytningen inte lika långt gången. I nästa lokal hade man haft undervisning på ryska .
.
Här har det varit körskola, kanske inte bara för den militära personalen, detta var en inhägnad bas där hela sovjetsamhället existerade i miniatyr .

Stacks Image 219273

Sovjetiskt motto, håll dig till vänster
..

Stacks Image 219490

Hur man hittar till Leipzig
..

Stacks Image 219275

Minst kör sist
..

Stacks Image 219492

Får man inte svänga åt vänster svänger man tre gånger åt höger
..

Stacks Image 219018

Trots det grå oktobervädret lyste berlingraffittin upp i sin egen färgskala. .

Åtta år efter invigningen av OS i Berlin, mitt under brinnande världskrig 20 juli 1944 lyfte Stauffenberg härifrån i en Heinkel He 111 med destination Wolfsschanze, varglyan i sydöstra Polen. Här var han kallad till möte med Hitler och med sig hade han en väska innehållande en väl tilltagen sprängladdning. Sprängladdningen var avsedd för Führern, i avsikt att spränga densamme i bitar, men det gick sådär bra, dvs det gick inte.  När von Stauffenberg tackat för sig och mötet med Hitler ursäktade han sig med att det fanns ett krig att kriga och att han därför hade bråttom till Berlin, kvar lämnade han sin väska med det explosiva innehållet. Tyvärr stod det ett ekbord i vägen så istället för att slitas sönder av en detonation fick Hitler ett tungt men skyddande ekbord över sig, med följd att han tillförskansades en uppsättning blåmärken och spräckta trumhinnor, men gubbdjäveln levde.  .

Hitler hade ett möte några timmar senare med guds ställföreträdare på jorden, i alla fall enligt egen utsago, Benito Mussolini. Adolf och Benito höll mötet som avtalat även om Adolf var lätt omplåstrad. Nazimedia var snabba med att publicera bilder på de två för att dementera alla rykten och förhoppningar om führerns död.
. När von Stauffenberg återvänt från varglyan till Rangsdorfs flygplats var han övertygad om att Hitler var död. Men den vidare operationen att ta över det av tvåfrontskrig redan fallande Tyskland misslyckades och Stauffenberg greps och avrättades dagen därpå. För att vara på den säkra sidan placerades den gravida fru Stauffenberg i ett läger i Frankfurt a.d. Oder och deras fem barn placerades i fosterhem under andra namn, fru och barn von Stauffenberg återförenades efter kriget.
.

Stacks Image 219770

Nästa dörr till nästa hangar, ljuset var lätt magiskt .

Stacks Image 219502
Remfond?
..
Stacks Image 219500

Vi befinner oss i en kallakriget tidkapsel, men ute är det höst. Däremot inget som speglar hur här var under Stauffenbergs tid .

Stacks Image 219498

Fäderneslandets tappra? söner. För er som är yngre och inte var födda under sovjettiden, så är detta en karta över hela Sovjetunionen, gränsande till Finland och Polen i väst och Mongoliet och Kina i öst .
.


HANGAR IV

Stacks Image 219496

Nästa hangar, i tegel. Så troligtvis är den från nazitiden, taket var helt och här bjöds det på två äkta sovjetartefakter, det var verkligen en kalla kriget föreställning .

Stacks Image 219494

Man tager vad man haver! Här tog man gamla vattenelement och svetsade samman dem till ett förråd. Klumpigt opraktiskt, men materialet var ju gratis. .

Beate Uhse
Beate Köstler tackade ja till sin flyginstruktörs frieri och Hans-Jürgen Uhse gifte sig med Beate. Det var ju möjligt att flyga vidare med en sådan man.  Under tiden i Rangsdorf blev Beate gravid och födde en son 1943. Tillvaron som testpilot åt Bücker var tråkig, men vad gör en gravid kvinna? Kvinnor förväntades inte leka krig i luften, men Unga Frau Uhse visade sig hantera Junkers 87 Stuka, Messerschmitt Me BF 109 och Me 110 som en hel karl och bättre än så, så hon fick tjänst hos Luftwaffe som pilot. Som testpilot var hon också uppe och flög Me 262, världens första i krig opererande jetplan.
.

.
Paret Uhse anställde en barnflicka åt sin pojke. Livet i Rangsdorf såg de som alltför militärt och isolerat för pojken, så Uhses införskaffades en bostad i Berlin åt pojken och barnflickan.  I krigets slutskede sköts maken ner och dog 1945. Samma år under Berlins sista dagar då Röda armen först sköt sönder och sedan intog Berlin, tog sig Beate från Rangsdorf in till det intensiva kriget i Berlin för att hämta sin tvåårige son och barnvakten. Väl tillbaka i Rangsdorf hade hennes plan redan lyft, de som var kvar vågade inte vänta längre då de sovjetiska granaterna kom allt närmre.  .

Stacks Image 219516

Men bättre upp, i ett av rummen Hade man murat in en relief av ett sovjetiskt flygplan.  .

Stacks Image 219774
Mikojan-Gurevitj MiG-21, enligt de som vet bättre än jag

..

Stacks Image 219514
What's in a mans mind? Nåja även om DDR är borta finns lusten att obstruera kvar.

..

Hon hittade ett Siebel Fh 104 som saknade pilot och var lastad med två sårade soldater, lasten kompletterades med sonen och barnflickan, medan Beate, som aldrig flugit ett Fh 104 tidigare, läste in manualen under tankning. Sedan lyfte de, allt medan Berlin sköts sönder av Sovjetiska trupper bakom dem. De tog sig till Leck, nära den danska gränsen där de tillfångatogs av engelska soldater. 
. Beate Uhse AG
Luftwaffes piloter förbjöds flyga efter kriget, så även utan make var flygkarriären för Beate slut. Det var nu hon startade sin postorderverksamhet som sålde det mesta som hade med erotik och sex att göra. De första åre
n var det väl snällare saker som såldes, hon öppnade världens första sexshop i Lübeck

.

hon öppnade världens första sexshop i Lübeck och efterhand som den allmänna moralen tillät och utbudet ökade så blev hennes verksamhet allt större och lönsammare. Karriären fortsatte och resulterade i att hon blev rik som ett troll och förärades Bundesverdienstkreuz 1989 för sin sexualupplysning i efterkrigstyskland, för sådant som man numera undervisar om i mellanstadiet.  Hon dog 2001 i Schweiz och vid tiden för hennes död hade butikskedjan Beate Uhse AG som sålde allt som var tillåtet att sälja inom området 1 100 anställda, omsatte 1,4 miljarder kronor och var listad på Frankfurtbörsen. Därefter har det gått mindre bra och företaget rekonstruerades 2018. 

.

Stacks Image 219510

Denna hangar är den enda som ser ut att vara från tiden före kalla kriget, så vem vet? Var det härifrån Stauffenberg lyfte och var det här Beate Köstlin lärde sig flyga? .


Hangar I och flygledartornet

Stacks Image 219508

Huvudhangaren delas upp i mitten av flygledartornet. På vardera sidan byggdes en hangar.  .

Stacks Image 219506

Under östblockets sista tid tycks denna byggnad ha varit till för sportutövande .

Stacks Image 219504

Vad det står skrivet på väggen? En lång harang av förmodad politisk uppmaning om socialismens förträffligheter .

Stacks Image 219526

Dynamo .

Stacks Image 219524

Stygga övningar i att brotta ner den kapitalistiska fienden .

Stacks Image 219522

Sportsymboler .

Stacks Image 219520

På väg upp i flygledartornet .

.
Rangsdorf under DDR tiden


22 april 1945 intog sovjetiska styrkor flygplatsen och Bücher Flugwerke utan strid, kvarvarande tyska flygplan, vilka inte kan ha varit alltför många togs i beslag. På klassiskt sovjetmaner togs inventarierna i beslag och fick åka tåg till moder Sovjet.  Troligtvis hade amerikanska specialförband under Operation Paperclipredan varit på plats och rotat i Bückers kontorslådor för att plocka med sig tekniska data och forskningresultat. Därefter fick Flplz
.
.

.
R

Rangsdorf tjänstgöra som bas för en sovjetisk transportflygsenhet och sovjetiskt jaktflyg. Efterhand som tiden gick flyttade Sovjet fler enheter till Rangsdorf, bl.a. en reparationsverkstad för flygmotorer. Rangsdorf var, som all annan sovjetverksamhet i DDR avskild från det civila östtyska livet, omgärdad av mur och staket och med beväpnade vakter vid grindarna.

Stacks Image 219518

..

.
Nya tider
Efter murens fall 9 november 1989 och Tysklands återförening ett år senare fick Sovjetunionen fyra år på sig att lämna området. Jag har nämnt det tidigare; Tyskland som var en suverän stat tillät f.d. sovjetiska, senare ryska soldater att stanna kvar under fyra år på de inhägnade f.d. sovjetbaserna.  Anledningen var att man insåg att de sköra demokratierna i f.d. Sovjetunionen skulle destabiliseras än mer om man från tysk sida skickade tillbaks nära en miljon soldater som skulle hamna i arbetslöshet till länder i politisk och social upplösning. Från rysk sida var uppfattningen annorlunda, anställda inom f.d. Sovjets krigsmakt hade en annan syn på saken. Kvarvarande ryska befäl menade att ”vi vann kriget (1945) och nu ska vi återlämna alla områden vi tog till fienden”.
.


.
.
områden vi tog till fienden”. Den fiende man en gång slogs emot och besegrade var ”nazisternas tredje rike” men under kalla kriget hade fienden från ryskt perspektiv transformerats till USA och NATO.  Nu skulle Östtyskland bli en del av Natolandet Västtyskland och det nya landet skulle bara heta BRD Bundesrepublik Deutschland, Förbundsrepubliken Tyskland, samtidigt som alla de centraleuropeiska länder som ingått i Warszawapakten skulle bli självständiga och senare bli medlemmar i EU. Innan Sovjet tackade för sig lät man i Rangsdorf skrota mer än 200 militära flygplan och helikoptrar. Därefter övertogs kvarvarande landområde och hangarer av delstaten Brandenburg.

Stacks Image 219536


..

Stacks Image 219534
Stacks Image 219532

Flygledartornet våningsplan för våningsplan
..

Stacks Image 219530


..