Stacks Image 1278
VATTENVERKET I HOLK
Stacks Image 1289
Det ligger i Helsingborgs Kommun men ägs och förvaltas av Bjuvs Kommun, rören går under Åstorps Kommun och man levererade vatten främst till Findus i Bjuv. Fyra intressenter i ett nedgrävt vattenrör, -kan bli en rigitt soppa! Men så en dag kopplades vattnet från Bolmentunneln in direkt till Bjuvs Kommun och så småningom behövdes vattenverket inte längre.

Det finns inte mycket information att hämta men det går en vattenledning från vattenverket som ligger i Helsingborgs Kommun, intill gamla Riksettan bort till Findus i Bjuv. Tydligen passerar vattenledningen genom några fastigheter i Åstorps Kommun som ska bebyggas och då visar det sig att vattenledningen måste flyttas för att byggena ska bli av.

Stacks Image 1291

Källarn var vattenfylld, men med de riktigt högskaftade gummistövlarna gick det att ta sig fram.

300 000 kr skulle flytten kosta och ingen av de tre inblandade kommunerna anser sig skyldiga att betala, -det får ”de andra” göra. Hur det gick med ledningen framgår inte, men tydligen räckte det rikligt inflödande Bolmenvattnet så att vattentäkten och vattenverket i Holk kunde läggas ner. Var kvalitetskontrollen numera sker är däremot okänt.

Stacks Image 1295

Någon som vet? Fönstren i källarplan var rödfärgade, någon källarnisse som längtade till Amsterdams red light district?

Ledningen är ca 40 år gammal, nergrävd i mitten på 70 talen kan man misstänka och var tydligen avsedd för Findus då Bjuvs eget vatten inte räckt till åt dem. Storskalig industriell matframställning slukar mer vatten än det mesta här i världen, så det egna grundvattnet räcker inte till på långa vägar.

Stacks Image 1305

Längre in i källarn var det vanligt ljus och lägre vatten, men var om någonstans ska man hitta vatten i källarn om inte.

2011 kopplades Bjuv in på Sydvattens ledning från Bolmen, I februari 2012 fick Findus en ny vattenledning inkopplad så behovet av vatten från Holk upphörde, troligtvis upphörde existensberättigandet för Vattenverket i Holks vid samma tidpunkt.

Stacks Image 1307

En våning upp var rören blåmålade men det var åtminstone torrt på golvet.

Tre år senare står dörren på vid gavel, huset är tömt på allt av värde och nu inväntar det endast rivning medelst maskiner eller att falla samman av upprepad frostsprängning.

Stacks Image 1309

Någon som känner Tim? Han glömde sin dagbok här 1991.

Byggnaden är vandaliserad, synd, för det är en tidstypisk liten box med svagt lutande tak. I öster ett plan, i väster en halv trappa ner och en halv trappa upp, vackra tegelväggar på insidan och en känsla av prydlighet. Byggnadens innre ger en äldre känsla än exteriören, men nu är det ändå förbi. Det mesta är sönderslaget och som granne med gamla riksettan strax efter Fleninge och hundra meter från motorvägspåfarten är denna lantliga idyll inget att trakta efter. Annars kan man önska att någon entusiast konverterade den till bostad men… Men än står huset upp.

Stacks Image 1311
På övre plan var fyra numera tomma bassänger, ingen vild gissning att de en gång innehållit vatten.
Stacks Image 2939

Fler bilder från vattenverket hittar du om du klickar på baneret ovanför

Stacks Image 2617
Stacks Image 2620
Stacks Image 2623
Stacks Image 2626