Tillträde Förbjudet RW&
LÅNGVÅGSSÄNDAREN I GRIMETON SAQ*

Klicka på de små bilderna för att öppna fotoalbum


Strax öster om Varberg uppenbarar sig några jättelika stålskelett, från E6 efter Varberg, mot Göteborg syns de stora antennmasterna. Nu är inte Grimetons långvågssändare övergiven, tvärtom, station med master, antenner och sändare blev uppfört på FN:s Världsarvslista och är den enda kvarvarande långvågssändaren av sitt slag på vår planet, det var dåtidens IT. För mer information ta en titt på: http://www.grimetonradio.se/ eller sök på Grimeton och du får massor med träffar.


Som den UE entusiast man är så hittar man naturligtvis en öppen bunker på området, den visade sig vara bebodd

6 stycken 127 meter höga master förbundna med kablar som är själva sändaren är tillräckligt för ett besök, passa på när utställningen är öppen, man får lite mer förståelse och perspektiv på varför denna anläggning står där står och vilken betydelse den haft. Det är tacksamt att Grimetons sändare kan rekommenderas som en plats värd att bevara för eftervärlden och inte som en plats i förfall.


Blicken mot sydväst en höstkväll

1924 började sändningarna, men det började med Guglielmo Marconi som är -en av-radiosändningens fäder, han upptäckte att elektromagnetiska vågor kunde användas för informationsöverföring.


Efter fyra års slit var det dags för kunglig invigning 1924,

Efter en stor utvandring till Amerika växte kommunikationsbehovet till släktingarna i Delawere och Chicago så istället för brev båtledes kunde kommunikationerna till släkten over there ske i telegramform. Nu använder vi mail, skype och MSN, men då gick man till telegrafen i Värnamo lämnade sitt meddelande vilket sedan telegraferades till Göteborg för vidare förmedling till Grimeton, där det än en gång knappades in för att sändas till Amerika, svar gick samma väg tillbaks.

Hur snabbt som helst jämfört med postgång, genom Sverige, till en uppsamlingsplats i en hamn för befordran med båt över Atlanten, vidare distribution till rätt delstat, -svar samma väg tillbaks. -När får jag gigabyte till nätuppkopplingen? Jag undrar vad folk år 2110 anser om vårt sätt att kommunicera idag?


För att inte ge falskt vittnesbörd avstår jag från att påstå något om vad detta är

Anläggningen ingick i ett världsomspännande nät av långvågsstationer och idag är anläggningen med dess tillhörande sex antenntorn den enda kvarvarande i detta globala nätverk. Trots sin ålder så fungerar anläggningen än idag och erbjuder dig som besökare på en annorlunda upplevelse.
Fakta ovan kommer från
grimeton.org

SAQ* var och är Grimetonsändarens anropssignal, begreppet IP-nummer var väl inte uppfunnet då.

Jag skulle kalla det spole, -av det större formatet

Om nu någon trodde att fenomen som nätflört och cyberotrohet är nya företeelser så varför inte lyssna till Telegrafisten Anton Hansons Vals. Redan på Grimetons tid.

"Nu kommer min gumma Charlotta du vet men din är jag ändå per elektricitet"


Mesta motsatsen till att vara en övergiven plats är väl att vara med på FNs världsarvslista

Klicka på de små bilderna för att öppna fotoalbum