Tillträde Förbjudet RW&
BENSINSTATIONER I FÖRFALL

De står inte överallt, de syns inte från motorvägen, men så fort man tar sig tid och sliter på avfarten och kör "gamla vägen" behöver man inte vara skarpsynt för att hitta resterna av dem. En del platsar inte under denna rubrik, de har förärats kärlek, omsorg och kapitaltillskott av någon entusiast och stoltserar som nostalgiinramning åt fotograferande passerande turister och är värda att stanna till för, för att fotograferas. Du hittar dem under Bensinstationer. Objekten under denna rubrik går sin långsamma förintelse till mötes, utom de rostfria delarna på kvarvarande pumpar, de lär stå där till någon tar bort dem.

Klicka på respektive stor bild för att se fler bilder på den macken, klicka på bildbaneret här under för att komma till hela bildspelet över bensinmackar i förfall.UGGLEBO
Som en miljöpartistisk dröm, inga utsläpp här inte. Ugglebo i Småland

FINA SKÅNES FAGERHULT
En gång en FINA mack, sedan köptes FINA av SP som i sin tur köptes av OK och slutade sina dagar som Preem, numera går E4 utanför samhället

Bensinmackarna i glesbygden blir färre, vikande befolkningsunderlag i småbyarna är en förklaring, nya vägsträckningar en annan. Lagstiftning om att kunna tillhandahålla E85 eller annat så kallat miljöbränsle förmår många äldre mackägare att stänga då nyinvestering inte bär sig. Ovanstående mack, med det sågtandade taket dog för att E4:an till de närboendes glädje drogs utanför byn och den intensiva trafiken försvann. Denna FINA mack är urtypen för moderna mackarkitektur. Takformen var typisk för FINA och var en del av varumärket, den skulle kännas igen på håll. Belgiska FINA var ett litet bolag vars bensinmackar med tillhörande restaurangverksamhet koncentrerade till södra Sverige.

BP GLIMÅKRA

BP i Glimåkra, blir det bara gammalt nog blir det vackert.

En riktig klassiker i Glimåkra, om det varit BP sedan tidens begynnelse är osäkert, bolagen köpte varandra och bensinstationerna var ibland fristående och bytte skylt. Men man kan ju undra när Mexiteglet kom på fasaden, lite snygga sprickor hade gjort det hela mer idylliskt.

PUMP I LAGAN

Pump i Lagan

Längs Riksettan, liksom FINA macken längre upp står bensinmacksliken på Lit de parade. Pump är ett glesbygsföretag i samarbete med Bilisten. Men även glesbygden har sina gränser och i Lagan har man sedan en längre tid gett upp. E4:an en bit därifrån gör livet lättare för de förbipasserande.

HINNERYD

En? Hinneryd i Småland

Två roliga böcker att rekommendera är "Farväl till Macken" av Jan Öhberg och "Full Tank" av Olle Wilson, de går att köpa på de vanligaste nätbokhandlarna om man nu inte mot förmodan hittar dem i bokhandeln. På Jörnmarks sida finns två historier om Riksettan och På vägen. Sedan kryllar det av motrornostalgiska sidor på nätet, e.g. Riksettan, och veteranlastbilar och många fler.

OKQ8 HEDEN HELSINGBORG

Säg vad som fulast i landet är? OKQ8 vid Heden i Helsingborg har flyttat 500 meter till Coops nya köpcentrum vid Landskronavägen

I Helsingborgs sydligare delar "på Heden" uppenbarar en gammal OKQ8 mack som är så ful att, "..en sådan som man ej beskriva kan!". Då kan man ju undra om denna fula låda får stå i trettio år och någon smäller upp en nypolerad OKQ8 skylt och några fyrkantika Ljungmanspumpar, blir den vacker då? Blir den lika fascinerande som Caltex i Mörarp eller kan tiden någon gång göra den lika häftig som FINA macken näst längst upp? Boende i närheten ser nog helst att den försvinner ur deras åsyn så fort det går.

BILISTEN KLIPPAN

Bilisten i Klippan har slutat leverera drivmedel, väg 21 går numera utanför Klippan.

I Klippan står en elegant station från Bilisten, plattformen för pumpar är vinklad mot in- och utfarten och byggnaden är i rött tegel och framsidan klädd med vit mosaik, så modernt det kan bli! Att placera den under rubriken "Bensinsttioner i förfall" känns tveksamt, men processen har påbörjats, pumparna är borta och ingen tycks bry sig om byggnaden, även om den är i fint skick och nyligen övergivits.

BILISTEN FARHULT

och liksom i Klippan har Bilisten, som bihang till kiosken stängt, sommargäster och boende får köra till Jonstorp eller Ängelholm för att tanka

Längst den vackra vägen mellan Jonstorp och Ängelholm som tidvis bjuder på fantastisk utsikt över Skälderviken och Bjärehalvön stod fram till 2009 Farhultsboden och två Bilisten pumpar för att serva åretruntboende och sommargäster med förnödenheter och bensin. I det som kallas servicesamhället innebär det att man numera måste ta bilen till Ängelholm eller Jonstorp för att fylla tanken. Men vägsträckan är vacker nog att köras utan ärende, sådär bara för körandets skull.

GRÅ MACKEN OCH SEDELTANKEN I VILSHULT

Grå macken i Vilshult, ett fungerande lysrör sladdrar om att pumpen ska fungera, 95 oktan och diesel påstås komma ur den, -mot kontant betalning.

Vilshult i trelänsgränsen mellan Skåne, Småland och Blekinge uppenbarade sig en sorts hybridmack. Inte för att den kunde leverera el till någon Prius utan för att den vid första anblicken var övergiven men vid närmre granskning hade kvar en pump som gick att sedeltanka ifrån. Inte för att jag skulle våga offra en sedel till den pumpens sedelläsare men om tanknålen står på rött och alternativet är att putta sig till nästa ställe så... Men byggnaden som en gång varit en liten servicestation stod helt övergiven.


På väg österut innan Vinslöv står denna vackra Gulfstation.

Hur vet jag att det är en Gulfmack då? Jo de blåemaljerade klinkerränderna var Gulfs corporate image, även om det anglofila ordet inte användes när macken användes.


Återstår ett tak av Preems tankställe mellan Bjuv och Hyllinge

Även nyare pumpställen med tak går mot döden om de inte är lönsamma, i norra Bjuv får man ta sig in till byn eller mot det nya köpcentret i Hyllinge om man vill göra av med några skattade timmlöner på att fylla tanken.


Gult tegel, riktigt tak, grön klinker saknar bara några vackra pumpar, motornostalgin i sin prydnad

Skönheten bor i detaljerna, en förmodad BP-mack (grön - vita stolpar och grönt väggklinker) står och inväntar sitt öde i Vittsjö. Vänder man på blicken ser man ut över sjön. Senare har cyklar och mopeder av märket Crescent sålts här så visst blir landet grönare!

Fick en kommentar i gästboken


Lördagen den 25 augusti 2012, 21:55:43
Namn:  
jonny
Tjena ! macken i skånska vittsjö är en gammal caltex mack bara för info ha det

Datum:  En Gulfmack i Väderstad, i bra skick den tycks vänta på att något ska hända:


Rattugglan, senare Kattugglan utanför Ljungby, R! Riksettan det mesta är borta men spåren syns


En GULF mack som fortfarande står upp, Mexitegel! >>

Markaryd Staoil?1
Säg vad som fulast i landet är? I Markaryd står denna box, byggnadsantikvarien lär inte anstränga sig