Tillträde Förbjudet RW&
KROKÅNS KVARN I KNÄRED

Den gamla kvarnbyggnaden är som så ofta när byggnader förfaller ämne för tvister. Förvisso klara ägarförhållanden men med olika uppfattning om vem som är ansvarig för vad. För att ta sig till Krokåns Kvarn får man ta sig till Knäred i Halland och sedan promenera sista biten ner till Krokån som är ett biflöde till Lagan.

Klicka på de små bilderna för att aktivera fotoalbum på Krokåns Kvarn

Mycket information om Krokåns kvarn har inte gått att hitta, vare sig byggår eller vem som tog initiativ till byggandet. Men den ligger naturskönt och inne i kvarnbyggnaden finns mycket av de gamla mekaniska maskinerna kvar. De uppgifter jag hittat är från Hallandsposten 22 december 2008.Men maskinerna ger ett skimmer av förfallen nostalgi, trä och gjutjärn är de dominerande materialen.För att lista ut allt vad den mekaniska reglerutrustningen haft för funktion och vad de olika delarna kallas för bör man nog ha varit med som mjölnare på den tiden det begav sig.Hade jag inte vetat var jag befann mig hade jag kunnat ta detta för en tidningspress.Där remmarna en gång snurrat och den oförsiktige mjölnardrängen eller daglönaren kunde få både fingrar och armar avslitna råder nu stillhet och endast vattnet utanför rör på sig.Klicka på de små bilderna för att aktivera fotoalbum på Krokåns Kvarn


p.s.

Den 22 september 2011 kom det ett inlägg i gästboken.
"Så roligt att se dessa bilder Vi har nu, efter många turer fått arrendera kvarnen o håller på med restaureringen. Förfallet har hunnit gå än längre men vi hyser stort hopp om att kunna få den i ordning."

Gå gärna in på vår blogg www.morfarskvarn.blogg.se

Jag önskar de nya arrendatorerna Lisbeth och Roland lycka till och gläder mig
över att en vacker och väl gömd klenod kan få nytt liv