Tillträde Förbjudet RW&
MUSTERIET F.D. ELVERKET STRÖMSNÄSBRUK

Att köra vilse i en småhåla kan löna sig om man vill leta spår av förfallna affärsidéer och mindre lyckade småindustrisatsningar.

Igenspikat och förseglat utom dörren på andra sidan som stod öppen och olåst

En bonusbyggnad att besöka när man ändå är ute och ser sig om. Om detta bygge och denna verksamhet vet jag ingenting och ingenting finns att hämta på nätet, så det blir till att "läsa av" produktionsstoppet och resterna och dra slutsatser därefter.

I byggnaden mitt står en liten tappningslinje, drömmar som aldrig blev av

En inte alltför vild gissning är att någon eller några glada optimister som minsann ska erövra världen med utmärkt 1,2% delikatesscider från Strömsnäsbruk, drar igång business.

Jag står här ensam fast i lustigt lag, nåväl med rätt ty själv min väg jag väljer ...*

Det lustiga lagets affärskalkyl visar sig inte hålla måttet och marknadsplanen var högre ställd än alkoholhalten på cidern.

Och målet ser jag tydligt dag från dag lång bort från dessa flaskor och buteljer.*

När sedan försäljningsvolymerna inte blev stora nog samtidigt som de fasta kostnaderna tickade på så blev det till att hålla inne med betalningarna. Så småningom tröttnade leverantörerna av fruktjuice, socker, aromämnen och konserveringsmedlet E211 och då fans heller inget att leverera längre. Det enda som blev större var högen obetalda fakturor.

Kaffemuggen hade ställts fylld och sedan påbörjades avdunstningen

Visst allt detta är fria spekulationer, men inkromet är lämnat med flaskor kvar i linjen, kaffet i kaffekoppen var avdunstat från fylld kopp och det mesta av verksamhetens spår har lämnats kvar och släppts för händer just där man stod. Det telefonnummer som finns på etiketterna går idag till en privatperson vars namn inte stämmer överens med de namn som står på etiketten.

GEARCO Copenhagen, gör dom växellådor också?

En pratstund med närboende infödingar förtäljde att det gamla elverket, eller troligare transformatorstationen för en mycket kort tid fått stå värd för ett inte alltför framgångsrikt och långlivat projekt som tappningslinje av cider. Flaskor står kvar, korkar ligger i förslutna påsar, etiketter ligger snyggt i lådor och utspritt över hela byggnaden samt maskinerna står kvar med buteljer och annat i linjen, endast cidern har tankats ur.


En hel cylinder fylld med skruvkork

När den imaginära konkursförvaltaren går igenom likviderbara tillgångar och annonserar ut den lilla tappnings- och förslutningsanläggningen är det inte alltför många som ringer upp, i alla fall ingen som är villig att betala begärt pris.

Det rostar inte ens, det är ju rostfritt

Fordringsägarna blir utan och ingen anser det värt besväret att flytta maskinerna eftersom de ändå inte är kommersiellt gångbara.

Oh ljuva 60-tal, eller rentav 50-tal

Delar av inredningen var nog original sedan byggnaden uppförts, personalutrymmen på ovanvåningen var minst anfrätta av tiden och de som arbetat under den.

Här lär det inte fikas fler gånger

På ovanvåningen finns personalutrymmen vilka med säkerhet härstammar från tiden då det transporterades elektrisk ström från byggnaden, matsal, kök, toalett och dusch allt i en 60-talsinredning som gradvis moderniserats.

I hörnet i matsalen stod kartongerna med etiketter till den cider som aldrig såldes

Allt lämnas kvar i byggnaden, traktens ungdomar kommer med sprayflaskan och det sedvanliga förfallet har påbörjats.

Trapphuset var ommålat i för 70-talet moderiktig färg

Så "skiten" står kvar och ingen vill bekosta borttransport och så länge inte mark och byggnad behövs för mer storvulna planer i Strömsnäsbruk förblir det orört.

Överallt dessa etiketter

De fyra sista bilderna är kvarvarande utrustning till elverket från tiden då omgivningen var beroende av detta hus för att få ström till TVn och lördagsmyset med Lenart Hyland.

Från den elektriska tiden

Maskin o mekanik

Mätare

Och manometern börja i alla fulla fall att darra och maskinen kom igång*

* Så har jag lyckats citera en numera avliden poet och vissångare till tre bildtexter.