Tillträde Förbjudet RW&
JERLOVS OBSERVATORIUM

Långt ute på kanten av det aldrig kartlagda bakvattnet till den gudsförgätna änden av nordöstra delen av de skånska tassemarkerna finns en vacker by vid en sjö som få någonsin tagit notis om. Placerat från denna på ett avstånd av ca tre till fyra tusen meter befinner sig en synnerligen obetydlig skogsväg som helt tycks sakna boende med adress. En bra bit in på denna skogsväg uppenbarar sig Jerlovs väg och ett litet astronomiskt observatorium.


Klicka på bilderna nedan för att aktivera fotoalbum på Jerlovs observatorium
Jerlovs väg

När väl byggnaden uppenbarar sig är allt tillräckligt overkligt för att vänta sig Tintin eller Professor Kalkyl ska komma ut och hälsa oss välkomna. Det kom ingen Kalkyl, ingen professor Jerlov heller, men kanske Ford Prefekt, ni vet han utomjordingen från "Liftarens Guide till Galaxen". Men glädjande nog var allt verkligt och ingenting var märkbart mer än tystnaden när vi stängt av bilmotorn.


Jerlovs Observatorium

Inne i byggnaden fortsätter overklighetskänslan, kraftiga betongpelare och rostiga stålbalkar håller konstruktionen uppe. Det är den totala tomheten som härskar och lika tom som byggnaden är, lika tyst är det utanför.


Välkommen in till f.d. torvfabriken, numera f.d. Jerlovs ObservatoriumDet är bara att ta trapporna upp, -dom knakar en aning men är riktigt stabila.

Om Byggets tillkomst har jag hittat lite olika uppgifter på nätet, men få kan bekräftas. Men att det är Professor Jerlovs förtjänst att bygget idag är ett observatorium får väl ses som bekräftat av att vägen faktiskt är uppkallad efter honom. Emil Jerlov var medicinare men hade astronomi som hobby och har väl valt ut platsen för sitt avstånd från civilisationen och dess störande artificiella ljus under den mörka tiden på dygnet. Hr. Med. Dr. Professor Emil Jerlov var säkerligen en alltigenom framstående och hederlig medborgare, men hans hobby var både ljusskygg och praktiserades bäst på avstånd från civiliserade platser.
På taket är det bara att stiga in och låta sig omslutas av kupolbyggnaden, det sista hoppet att lämna verkligheten nu är om professor Månberg (Tintin, Den mystiska stjärnan) dyker upp och erbjuder guidade rundvandringar. Men ingen Månberg dyker upp och den tysta storslagna verkligheten når sin topp här uppe.


Kupolen är täckt med tjärpapp som av naturen begåvats med sprickor men än tycks den stå emot väta och vind.

Vad vet man då om Emil Jerlov, tydligen var han svåger till Fritjof Nilsson Piraten i Piratens första äktenskap och av de historier som går att finna även en glad herre. Men som nämnde Pirat själv antyder, "Allt är sant, dock har inte allt berättats".Som sig bör på ett observatorium så ska man kunna vrida på kupolen och Jerlovs observatorium uppfyllde detta riktighetskriterium, även om kupolens hjul idag rostat fast.


Är man nere efter denna verklighetsflykt så ser man hur vackert rost, betong och eternit kan vara.


Klicka på bilderna nedan för att aktivera fotoalbum på Jerlovs observatorium