Tillträde Förbjudet RW&
BULLTOFTA FLYGRADAR

Det är inte mycket kvar av Bulltofta flygplats vid inre ringvägen, ett numera nedlagt bygg-materialföretag huserade i den gamla terminalbyggnaden, knäckt av finanskris 2009 och nya köpcentra vid Yttre ringvägen. Start- och landningsbanan har plöjts upp och är nu motorväg, park och industrimark. Själv körde jag bil för första gången på den gamla start- och landningsbanan och när jag fick mitt körkort var det Trafiksäkerhetsverket, TSV som hade kontor ute bland de nedlagda flygplatsbyggnaderna, [dagens körkort utfärdas som bekant av Transportstyrelsen]

Kvar finns åtminstone Bulltofta radartorn, även om dörrarna omsorgsfullt svetsats igen, så det blir bara en yttre inspektion.


Den står där än fast har slutat snurra, med galler för de smala fönsterna och omsorgsfullt igenbommade ingångar.

Många är de unga pojkar (jag med) som skulle testa toppfart på innehavd bil, -eller pappas bil på flygbanan och även om det var olagligt så var säkerhetsmarginalerna goda. Banan var väl 80 meter bred och många kilometer lång med bra sikt utan hinder och mycket långt till civilisationen, så man såg allt och ingen stördes. Hade den varit kvar idag kunde den med fördel ha använts som streetracebana.


Flygplatsen invigdes 1923 och 1952 asfalterades landningsbanan.

Mer att läsa på wikipedia
Mer att läsa på
Gertolofs blogg


Vid 1972-års slut lades flygplatsen ned och Malmöborna fick då ta buss och taxi till Sturup eller båten till Kastrup.

Ett personligt minne är flygkapningen på Bulltofta september 1972, jag bodde tre km från Bulltofta och detta måste ha varit en av de första direktsändningar med flyttad programtablå som följd. Vi smågrabbar var inte ens i tonåren, vi cyklade bort till flygplatsen och kunde på långt håll se en skymt av planet, västra delen av flygplatsen som i vanliga fall hade öppna grindar till flygklubben var nu stängd och polisbevakad.


Radartornet är från tidigt 60-tal enligt de uppgifter jag hittat. -källa-

På Tv visades mest ett stillastående flygplan i flera timmar, sedan gick någon fram och samtalade med folk i planet. Ingenting hände men sedan gick det snabbt och på eftermiddagen sågs planet lyfta i någon av de två TV-kanaler vi hade då. När det väl försvunnit ur Tv-bilden gick vi ut på balkongen vilket alla andra också gjorde, fler människor än så har aldrig befunnit sig på Malmös balkonger samtidigt.


Numera sitter duvorna och uträttar behoven ostört, annat var det fram till 70-talet då radarn snurrade och fåglar var ett säkerhetsproblem.


På en av ståldörrarna har detta klistermärke "Malmö Stadion 1958" överlevt.