Tillträde Förbjudet RW&
DEN KONKURSADE SKOLAN

Detta är förmodligen en tragisk historia i lite lyxförpackning, med lantliga drömmar och polska gästarbetare, kanske en polsk bank, kanske ett polskt byggföretag, kanske fick de sina löner, kanske fick byggföretaget betalt eller inte. Vi befinner oss på landet i södra Skåne och om vi då flyttar oss tillbaka ca 100 år så ska väl den gamla skolan ersättas och denna nya skola byggs för att sprida läsförståelse och kunskap på den skånska landsbygden.


Nyinsatta fönster runt om men många utan tätning mot väggen, det regnar in


Ingången var en söndersparkad fiberskiva, det växte gröna saker på den också

Den svenska industrialiseringen är i full gång, sockerbruken puttrar på, andelssilonas ihåligheter fylls på regelbundet av vete och råg och välståndet växer. Med industrialiseringen följer utbildning och urbanisering, de minsta orterna överges till förmån för centralsamhällen, järnvägar byggs och tåget till framtiden tuffar på. Framtiden från denna horisont, -den ligger i Malmö, Lund eller Ystad.


Polska cementsäckar, överallt spår av byggjobbarna som gått sin väg


Det syns det varit en skola, men det är renoverat med still

Det tog mindre än hundra år men till slut steg den siste framtidspassageraren in i den katalysatorrenade bilen och flyttade för gott in till staden, rälsen till framtiden hade för länge sedan belagts med asfalt.

I vår urbaniserade nutid längtar själen till landet om det bara fanns lite bostäder med klass och still, gärna sådana de visar på TV så man kan bo ståndsmässigt och modernt fast med all tystnad och friskluft utanför det öppna fönstret. Till samma recept lägger vi till en stor ståtlig landsortsskola i sten som stått tom en tid på grund av obefintligt elevunderlag. Lätt att inse att detta är en utmärkt affärsidé.


Det var inte riktigt färdigt överallt, men här var det tätat så det inte regnar in

....En stor tom skola på landet = lågt pris
....En växande storstad runt knuten om man kör bil
....En bro till Kastrup och Köpenhamn, nära till Sturup
.+.Nära till Polen = billig och kompetent byggarbetskraft
.=.En utmärkt affärsidéRiktigt fint och sedan bara övergivet

Badkar, byggbelysning, köksinredning -grå- , trägolv.... nu går vi för gott grabbar!

Vi befinner oss nu i år 2007 och bygglov lämnas in för att bygga om skolan till femton lägenheter på ytor mellan 75 - 130 kvm och högt till tak är det också. I parken utanför ska det byggas 6 stycken villor, samlingslokaler, gym, swimmingpool och lekplats. Ambitiöst! Och dessutom ska den gamla sekelskiftesmiljön återställas. Så långt går allt att läsa om och det verkar både realistiskt och genomförbart.Även här var har man hunnit med att täta mot vädret.


Här rinner inget regnvatten ner, -stopp i rännan, snart angrips fasaden


Nya fönster men det regnar in, förfallet har börjat

2007 var året, så småningom anlitas Polska byggjobbare eller en polsk byggfirma och efter en viss tid tar bygget fart och skolans inre tar form.


Bank BPH, bara en mugg eller var det polska finansiärer med i bilden


Någonting uppfyller Europeiska normer

Efter 2007 kom 2008. Lehman Brothers hette en bank som ställde till det för sig själv och andra och den som i slutet av 2008 inte hade den egna madrassen full med pengar av högre valörer hade svårt att överleva i byggsvängen. Trots sänkta räntor så var investeringar i dyra lägenheter ute i ingenstans inte det mest attraktiva för tilltänkta bostadsköpare.Här regnar det in, mycket! Golvet var redan förstört, murknar snart

Ganska raskt måste bygget ha blivit svårfinansierat, bostadsköparna som tidigare varit intresserade drog sig ur, de stora investeringarna i skolan satt fast i väggarna och kunde inte omsättas till pengar på annat håll.


Kanske inte världen roligaste arbetsplats, hoppas verkligen de han få betalt för jobbet


Här bodde några av byggjobbarna, överallt spår från Polen

Bygget var nytt, fräscht men så hastigt övergivet att fönster var isatta fast utan tätning mot fasaden, skyddsplasten på dörrar och skåp var kvar, överallt låg det obrutna polska cementsäckar. Vissa rum var helt nyrenoverade det enda som saknades var vitvarorna, andra utrymmen var under renovering, byggbelysningen stod kvar på sina stativ, en del verktyg låg kvar lämnade som om flyglarmet gått.


Bygget är riktigt fint när solen skiner på det


Huvudingång, med spegelglas. Smaken är som b....

En del lägenheter var färdiga att flytta in i andra behövde endast färg på väggarna för att anses färdiga. I hela denna topprenoverade tingest regnade det in, elen var avstängd, ingen värme alls på vinter etc. Stället han inte ens bli färdigt innan det övergavs. Som om båten kunde sjunka inne på varvet.

Inga skriverier (har jag hittat) om någon som lurats så avslutet har förmodligen skett snyggt. Men Likvidation beslutades den 9 oktober 2009 och konkursen inleddes den 26 april 2010.