Tillträde Förbjudet RW&
SKANDINAVISKA VERKTYGSFABRIKS AB I TYRINGE

Fler bilder på herr Ing. Bergmans Mekaniska verkstad om du klickar på bilden här ovan


Äkta bruksmiljö vars äldsta delar är från 1897

Det här bruket, eller om man vill kalla det mekanisk verkstad byggdes 1897 och var då ortens dominerande arbetsgivare. Senare i den svenska industrins verksamhetsutveckling expanderade man och blev till tre separata förädlingsindustrier inom hårt stål, skärstål och finmekaniska lösningar.


Ordning och reda, varje ämne i ett fack väger ca 5 kg, räkna själv och du inser varför hyllorna buktar som de gör

Det är inte den största industrianläggning jag sett men som en nedlagd mekanisk verkstad är det ett förstklassigt objekt. När nedläggningen var ett faktum, flyttade man de kommersiellt gångbara maskinerna till den nya ägaren i närheten av huvudstaden, medan man hade vänligheten att låta alla de gamla mindre brukbara maskinerna stå kvar. Så nu när man stiger in i det allra heligaste är de digitalt styrda maskinerna borta och kvar står en mekanisk verkstad så som den såg ut för 30 till 50-år sedan.Inte så stort men alla "riktiga" maskiner står kvar!

Som alltid är det sällan en enda orsak till att företag går dåligt, visst springer tiden fortare utanför rikets gränser än det gör i en mindre by i norra Skåne. År 2006 blev den mekaniska verkstaden som då hade strax under 40 anställda uppköpt. Inte helt olikt det uppköp en viss herr Muller gjorde av SAAB, till vilket denna mekaniska verkstad var leverantör. Här kom några fantasifulla, lätt verklighetsfrämmande F-valpar, som om det vore bästa 80-tal och handlade småbruk och verkstäder.


Svenskt hantverksskicklighet och dess kapitalstock när det var som bäst

Stora projekt var på gång och denna nordskånska verkstad skulle bli kronan i fantasikoncernens juvelsamling. Bland samtliga fantasifoster trodde man även att man hade en överenskommelse att bygga en ny småbåtshamn norr om Råå.


Som i ett romantiskt skimmer ser jag förmannen jobba över en sen sommarkväll, eller om det var Herr Chefsngenjörns skrivbord och lampa

Som bekant vilket världen aldrig lär sig, det man köper ska betalas och av någon anledning vill alltid säljaren, om denne besitter någorlunda förstånd få betalt i pengar, inte i fantasiföretagens aktiepapper. De fina prospekten till trots var hugade aktiespekulanter inte så hugade som F-valparna och deras fantasifoster inbringade aldrig de summor man kalkylerat med. Så! Pengar i tillräckligt stor mängd saknades och ”no money, no bussines.”


För den som älskar kugghjul och rattar och remmar är detta lilla himmelriket.


Fler bilder på herr Ingenjör Bergmans Mekaniska verkstad om du klickar på bilden här ovanDen här upplevelsen förtjänar ett bildalbum i svartvitt också /\

Det är inte varje dag man får möjligheten att titta in i en mellanstor fabrik med enbart gamla maskiner och allting intakt. Konkursförvaltaren visade mig runt och lät mig sedan gå fritt i detta lilla paradis, vars inventarier snart försvinner och skingras med hjälp av förvaltarens auktionsklubba.

Tack Kent för besöket