Tillträde Förbjudet RW&
FRIDAFORS SLIPEN JULI 2009


R
De äldre delarna av Fridafors Bruk, där nedanstående bilder kommer ifrån är numera tömda på allt innehåll och vad som återstår är endast tomma skal.


Klicka på de små bilderna för att aktivera fotoalbumDet är väl inte precis någon centralort, det Emil-i-lönnebergskt idylliska Fridafors, fast bakom idyllen har det svenska rättssystemet slitit åklagarna skalliga. Bruket fick köpas för en krona sedan brann det och maskinparken värderades till 16 millioner. Men som besöksobjekt för UE-entusiasten är det värt omvägen.Byggnaden står med vidöppna dörrar och välkomnar den nyfikne

"Verksamheten startade i början av 1890-talet med slipmassa. I början av 1900-talet startades tillverkningen av kartong. Verksamheten lades ned 1999". Så precist beskriver Länsstyrelsen Fridafors, tänk så mycket roligt de missar

Förnyelsen och effektiviseringen i branschen krävde som alltid större enheter, 1978 fans det åtta pappersbruk i Kronobergs län 25 år senare var de bara två.


I vad som förmodligen är pannrummet tuggar tidens tand på interiören.

Det är inte helt olikt Delary Bruk men så var det ju liknande verksamhet som bedrevs. Processen var inte den mest miljövänliga heller. Enligt ett dokument från Länsstyrelsen i Kronobergs Län använde Fridafors Bruk mellan 1949 - 1965 6 200 kg Kvicksilver vilket lär ha läckt både till marken och spolats ut nedströms. Mmm Lax från Mörrumsån, men det kanske har fixat sig nu, det är snart 50-år sedan kvicksilvret upphörde i produktionen.


Den här björken trotsar det mesta, den fryser inte om rötterna på vintern i varje fall

Bruket lades ner, köptes av Göteborgsföretaget Pamir AB, som fick fyr på det hela, kvitterade ut försäkringen, splittrade bolaget...etc. OBS. Det finns andra företag med namnet Pamir så dra inte förhastade slutsatser enbart av namnet.


Insidan av den här maskinen tror jag har använts till att barka av och rensa stammarna till sågverket

Från Dagens Arbete har jag klippt följande

Fridafors, på gränsen till Blekinge, ingick tidigare i Klippankoncernen. I januari 1999 beslöt Klippan att lägga ner bruket och ett 60-tal personer förlorade jobben.
I augusti samma år såldes bruket till Pamir AB i Göteborg. I november ödelades delar av bruket i en våldsam brand. Försäkringspengar i storleksordningen 16 miljoner kronor betalades ut. Ett år senare, i augusti 2000, står plötsligt Övre Husargatans Maskin & Trading som ny ägare till de två företag som genom sina dotterföretag Fridafors Industrier AB och Fridafors Kartong AB, ska bedriva ny verksamhet i de gamla brukslokalerna. I juni 2001 försätts alla de tre bolagen i konkurs.
Klicka på de små bilderna för att aktivera fotoalbum